Brisel očekuje izmjenu Izbornog zakona?

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić bio je gost večerašnjeg izdanja Dnevnika TV1 u 19 časova.

Ustavni sud se jučer proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Komšić smatra da njegovo mišljenje sada više nije ni bitno.

“[Ustavni] Sud je uradio ono što ima pravo da uradi i malo je nezgodno komentarisati tu odluku. Ja bih Vam sada mogao politički i pravnički objašnjavati šta ja mislim o tome, no sa aspekta pozicije na kojoj se ja nalazim, mislim da to nije ni pametno”, rekao je Komšić.

Nedavno održani sastanak članova Predsjedništva sa visokim zvaničnicima Evropske unije u Briselu Komšić ocjenjuje kao dobar.

Pogledajte intervju:

“Bilo je dobro. Ja koliko mogu da vidim, mislim da je zvaničnike Evropske unije najviše pozitivno iznenadilo što nije bilo između nas bilo kakve vrste konflikta. Pazite, mi smo pričali o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Naravno da smo rekli da postoje razlike kada je riječ o NATO-u, da je to jedan od razloga zašto još nije došlo do imenovanja mandatara. Ali nije bilo nikakve prepirke i rasprave oko toga”, izjavio je Komšić.

Komšić je otkrio da im se nenajavljeno pridružio i Juncker, što je dokaz da su u Briselu stvari prošle harmonično, ali i šta Brisel očekuje od Bosne i Hercegovine.

“Rekli su nam da moramo dostaviti odgovore na ova dopunska pitanja koja su nam došla… Iz naših institucija nas stalno obavještavaju da je riječ o tehnici, da je još riječ o prijevodu na engleski jezik nekoliko pitanja. Rekli smo: sazvat ćemo sada nakon povratka u Sarajevo sve one ljude koji rade na tome – je li zaista to to ili postoji nešto drugo. Implementacija izbornih rezultata, odnosno formiranje vlasti. Do formiranja vlasti mora doći. I treća stvar koja je pomenuta u razgovoru od strane gospođe Mogherini – ona je to u jednoj rečenici rekla, nije puno obrazlagala, ali svaka riječ i rečenica je u takvim razgovorima važna – to su izmjene Izbornog zakona, bez navođenja pravca u kojem se to treba dešavati”, otkrio je Komšić u Dnevniku TV1.

Ostavite svoj komentar