Home BiH Roditelji u Crnoj Gori dobili prijave zbog necijepljenja djece

Roditelji u Crnoj Gori dobili prijave zbog necijepljenja djece

1
0
Foto: Ilustracija

Zdravstveno sanitarna inspekcija u Crnoj Gori u 2018. godini podnijela je 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili cijepiti svoju djecu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove navode da su protiv roditelja u Podgorici podnijeli 40 prekršajnih prijava, jedna prijava podnesena je u Nikšiću, 24 u Beranama i tri u Ulcinju.

Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu je MMR necijepljeno svako treće dijete uzrasta do tri godine, što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine.

U Crnoj Gori zakonom je obvezno cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti – tuberkuoze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, invazivnih formi bolesti izazvanih bakterijom hemo filus influence tip B, virusnog hepatitisa B, dječje paralize, malih boginja (morbila), rubele i epidemijskih zaušaka mumpsa.

Iz Doma zdravlja Podgorica priopćili su kako je u pedijatrijskoj službi te ustanove, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, predanom radu izabranih doktora za djecu i povjerenju i razumijevanju roditelja, u proteklih godinu dana cijepljeno preko pet tisuća mališana MMR cjepivom.

Ostavite svoj komentar