Indonezija zabranila vakcinaciju

Foto: Ilustracija

Indonežansko Vijeće ulema, najviše islamsko tijelo u toj azijskoj zemlji, zabranilo je upotrebu vakcine protiv ospica i rubeole, zbog sumnji da se proizvode od materijala dobijenog od svinja, koje se u islamu smatraju nečistim životinjama.

Mada je u slučajevima kada nema prikladne zamjenske vakcine zakonski dozvoljeno i korištenje zabranjene vakcine, mnogi stanovnici Indonezije ipak slijede ovu odredbu, što dovodi do pada kolektivnog imuniteta, odnosno kolektivne zaštite od spomenutih bolesti, piše Science Alert.

Zabrana, odnosno fetva, nije zakonski obavezujuća, ali muslimani koji strogo slijede religiozne principe svoje zajednice shvataju takve zabrane vrlo ozbiljno.

Kada se tome doda nepovjerenje građana prema vakcinama uopćeno i neupućenost stanovnika u to kako vakcine djeluju i na koji način štite društvo, opasnost od epidemija ospica i rubeole sve je veća, prenosi index.hr.

Indonežanska Vlada stoga ulaže velike napore kako bi povećala nivoe vakcinacije u zemlji.

Tako je, uprkos mnogim problemima, uspjela pokrenuti projekat vakcinacije djece na ostrvu Javi kako bi zaustavila učestale pojave žarišta ospica.

Cilj Vlade je bio vakcinisati skoro 70 miliona djece između devet mjeseci i 15 godina starosti.

Projekat se, za sada, pokazao uspješnim.

“Uspjeli smo postići 95 postotnu vakcinaciju među mlađom populacijom. Nadamo se da ćemo uskoro doći i do 100-postotne vakcinacije”, rekao je Soekarwo, guverner Istočne Jave.

Nemaju sve islamske i jevrejske zajednice problem s ljekovima koji se baziraju na želatinu dobijenom od svinja, pogotovo ako se radi o tako važnoj stvari kao što je visoka vakcinacija.

Državni Odbor za fetvu malezijske države Terenganu donio je 2016. godine odluku o obaveznom vakcinisanju.

Upravo zbog te odluke su se indonežanske vlasti obratile Vijeću ulema, s nadom da će Vijeće donijeti istu odredbu (fetvu).

Ali, dogodilo se upravo suprotno.

Vijeće je odlučilo da su vakcine haram (zabranjeno ili nedozvoljeno), ali nešto kasnije i priznalo kako se radi o osjetljivoj odredbi, jer nema zamjenske vrste vakcina.

Time su svoje sljedbenike stavili u nezgodnu situaciju – ako žele zaštititi svoju djecu od ospica i rubeole, moraju kršiti vjersku odredbu.

Indonežanske vlasti traže rješenje za novonastalu situaciju.

Za razliku od Jave, gdje vakcinacija djece iznosi 95 odsto, na ostalim područjima Indonezije je, zbog harama i neinformiranosti stanovnika, izuzetno niska, a negdje iznosi svega sedam odsto.