Profesor Žarko Papić bosanskohercegovačko društvo uporedio sa kuhanim žabama

Bosanskohercegovačka glumica Aida Bukva najpoznatija je po ulogama Pipe u seriji „Sex i selo“ i u filmu „Hiljadarka“. Okušala se i u ulozi voditeljke u emisiji „Ja biram goste“ gdje je od novinarke Rubine Čengić, bivšeg političara Dennisa Gratza i profesora Žarka Papića pokušala dobiti odgovor na pitanje „Zašto propadamo kao društvo i kao pojedinci“?

Foto: Screenshot

Bosanskohercegovačko društvo iz dana u dan ide korak unazad. Sve više fakulteta i univerziteta se pojavljuje, a znanja ni u tragovima. Političari umjesto da se bore za društvo i pojedince u našem društvu, bore se za svoje lične interese.

Profesor Žarko Papić u emisiji „Ja biram goste“ koja će biti emitirana u utorak u 21h na Televiziji 1 smatra da ako se uzmu statistički podaci o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa jedne strane i rezultate posljednjih izbora sa druge, zaključilo bi se da taj narod nije normalan.

„Dugo vremena oni nas drže u situaciji velikog straha. Narod je apatičan. Iz te apatije se narod ne može izvući jer mu treba nova energija. Opet ću uključiti metaforu. Ako u kipuću vodu ubacite žabu, ona će iskočiti. A ako u hladnu vodu stavite žabu, pa je polako grijete, dok ne prokipi, ona će uginuti, a neće iskočiti. Mi smo godinama izloženi jednoj vrsti laganog maltretiranja. Nijednog momenta nije došlo do kipuće vode. Osim u februaru 2014. godine“, istakao je Papić.

Foto: Screenshot

Dennis Gratz je političar koji je tokom svog mandata uputio najviše amandmana na prijedloge Zakona, ukupno 37 od 76 koliko ih se razmatralo na dnevnom redu PD Parlamenta Federacije tokom 2017. godine. U emisiji „Ja biram goste“ istakao je da niko od građana duže vrijeme nije preuzimao odgovornost za vlastite živote.

„Generacijski ti ljudi koji su u tom sistemu odrasli, u velikoj mjeri definiraju i danas naš život, našu svakodnevicu“, mišljenja je Gratz.

Foto: Screenshot

Uloga medija je danas jako bitna za bosanskohercegovačko društvo. Novinarka Rubina Čengić komentarisala je proteste koji su organizovani zbog objave magazina i osvrnula se na BiH.

„U Rumuniji su 2000. godine, zbog objave uputstva kako pretući ženu, organizovani protesti na ulicama. Vi možete, a i ne morate pročitati to. Problem kod nas je taj što nemamo bunta i revolta“, rekla je Čengić u emisiji „Ja biram boste“ na TV1.

Emisija „Ja biram goste“ emitira se svakog utorka u 21h. Televizija 1 je prvi put u BiH i regiji ponudila svoj medijski prostor za dijalog i debatu poznatim bh. ličnostima koja nužno nisu TV lica, odnosno novinari. Šta je sve rečeno u novom izdanju, pogledajte u emisiji „Ja biram goste u utorak u 21h.