Kad ste posljednji put izradili fotografije?

U potrazi za odgovorom na pitanje “Da li će i u kom obliku opstati fotografija” odlazimo u foto studio čuvenog sarajevskog fotografa Ensad Adilovića, poznatog pod nadimkom Kinez.

Četrdeset šest godina se bavi fotografijom. Već na početku razgovora nam kaže, “da mi je neko prije 30 godina rekao šta će se desiti s fotografijom, ne bih mu vjerovao. “ Sve više fotostudija u kojima se izrađuju fotografije se zatvara, ali njegov ipak opstaje. Potvrđuje nam da ljudi mnogo manje nego nekad izrađuju fotografije.

Dok razgovaramo, u studio, jedna za drugom, ulaze dvije gospođe koje ipak ne odustaju od izrade fotografija u fizičkom obliku. Kažu nam, fotografija je za njih nezamjenjiva uspomena.

Poznati Kinez imao je priliku upoznati sve tehnike izrade fotografija. Čak je i digitalizovao staklene ploče, najstarije tehničko sredstvo koje je koristio prvi fotograf u BiH Marin Topić krajem 19. vijeka.

Čuveni filmovi gotovo da su izbačeni iz upotrebe. Fotografije se nalaze na karticama, prenose na računar na kojem se obrađuju a onda slijedi print. Za četiri minute, imamo hemijski obrađenu, osušenu, spremnu fotografiju. Nekada je isti proces trajao pola dana.

Digitalizacija i popularnost pametnih telefona neće ugroziti fotografiju, smatra naš sagovornik. Nije očekivao ovako brze promjene u profesiji ali ih ne odbija. Nekada je fotografija bila privilegija umjetnika a danas je dostupna svima. Smatra da treba iskoristiti sve prednosti novih tehnologija.

Naš sagovornik zaključuje da fotografija neće izumrijeti. Samo će se prilagođavati vremenima koja dolaze. Tvrde kopije, vjeruje, ostaće drage i vječne uspomene mnogima.