Karting – osjetite adrenalin Formule 1

Ako osjetite strast za brzom vožnjom, škripom guma, trkama na cesti, ne pokušavajte to u javnom saobraćaju jer možete ugroziti sigurnost drugih. Probajte karting.

I mi smo odlučili da probamo, i vrlo brzo saznali da u Sarajevu postoji najveća karting staza na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi. Duga je čak 350 m a dizajnirana tako da na određenim dijelovima razvijete veliku brzinu a odmah potom pokažete koliko ste precizni u krivinama.

Prije svega, našeg domaćina pitamo šta je neophodno znati prije nego sjednemo u vozilo.

Odmah zatim, upoznajemo se sa vozilom i osnovnim komandama.

Na stazi treba biti oprezan, bolidi su veoma snažni i na maloj udaljenosti mogu razviti brzinu i do 50 km/h. Da bismo vozili takozvani kart, ne moramo imati položen vozački ali ni osnovna znanja iz vožnje automobila. Samo orijentaciju i koncentraciju. Kaciga glavu čuva a sigurnost je, ipak, na prvom mjestu.

Karting je moguće voziti i sam, ali iskusni vozači kažu da je bolje voziti trke u kojima učestvuje najmanje troje ljudi. Tada osjetite pravi adrenalin. Zavisno od želje i broja učesnika, postoji više tipova trka.

Nakon što sam naučio osnove i odvezao nekoliko probnih krugova, odlučujem da se oprobam u takmičarskoj grand prix trci sa svojim domaćinima. Dobijamo opremu, imena upisujemo u sistem koji mjeri rezultate i krećemo.

Vrlo brzo spoznajem da velika brzina ne garantuje pobjedu. Morate biti taktični i oprezni kako vam se ne bi dešavalo da se zaglavite u graničnim gumama ili se okrenete u krivini. Bitno je naglasiti da sudari s drugim vozačima nisu dozvoljeni, jer ćete u protivnom biti isključeni na neko vrijeme. Dozvoljen je samo blag kontakt u žaru borbe.

Trku završavam bez ogrebotine i na trećem mjestu, što i nije tako loše s obzirom na to da sam pored sebe imao ljude koji voze svaki dan. Količina adrenalina koju osjetite tokom trke zaista je velika, a deset minuta proleti kao deset sekundi. Na kraju, nije bitna pobjeda već užitak   na stazi.