“Najbolje upotrijebiti do” i “Rok upotrebe”- saznajte koja je razlika

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je vodeća stručna ustanova u oblasti javnog zdravlja. Primarni su joj ciljevi zaštita i unapređenja zdravlja građana, kao i zaštite poslovnih partnera od rizika u vezi sa zdravljem njihovih korisnika. Institut čine Zavod za javno zdravstvo, Veterinarski i odnedavno Zavod za zaštitu bilja. 

Sveobuhvatno se bavi kontrolom zdravstvene ispravnosti hrane, vode, sanitarnim obradama i izdavanjem sanitarnih knjižica, edukacijom i polaganje ispita iz sanitarnog minimuma, dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom, vakcinacijama, posjeduje ovlaštene certificirane dijagnostičke i analitičke laboratorije, vrši dijagnostičke postupke i epizoetiološka istraživanja u veterinarstvu, pretrage namirnica i voda namijenih za ljudsku ishranu, ispitivanje antibiotika, teških metala i pesticida u živežnim namirnicama i stočnoj hrani, laboratorijske analize iz više oblasti, stručne kontrole kvaliteta i kvantiteta robe sa izdavanjem odgovarajućih dokumenata, certifikata, atesta i svjedodžbi, prati kretanja u oblasti nabavke farmaceutskih, bioloških i ostalih preparata veterinarske medicine.

Svjedoci smo da dok neki na našoj Planeti imaju hrane u izobilju, uz podatak da godišnje u smeću završi oko 88 miliona tona hrani, drugi dio planete umire od gladi. Ako izuzmemo rasipništvo, postavlja se pitanje zašto hranu bacamo i da li je neka hrana jestiva nakon isteka njenog roka trajanja?

Rok trajanja predstavlja određenu vrstu garancije proizvođača hrane da je njegov proizvod zdrav i nutritivno vrijedan, ukoliko je skladišten i čuvan po uvjetima koji su propisani. Nakon navedenog datuma proizvođač ne garantuje da je proizvod siguran, te vi ustvari na svoj rizik konzumirate proizvod, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ostavite svoj komentar