PODIJELI
Foto: ilustracija

Kilogram krompira ogulimo, obarimo i propasirama. U propasirani krompir dodamo 1 žumance, 1 cijelo jaje, mali komad masla, malo soli i malo brašna kako bismo zamijesili tijesto. Tijesto ne smije biti suviše meko. Za dobro umiješano tijesto potrebno je oko pola sata. Dugo rađeno tijesto je uvijek ukusnije, ali i kompaktnije, te je lakše za dalju obradu.

Tijesto uobličimo u hljeb i podijelimo na 12 dijelova. Od svakog dijela razvučemo oklagijom tijesto i napravimo palačinku. Veličina palačinke se mora prilagoditi tavi u kojoj će se peći. Na zagrijanoj masnoći pečemo palačinke sa obje strane (potrebno je dosta masnoće, dodajemo je pri svakom obrtanju palačinke).

Pečene palačinke se filuju džemom po izboru, uvijaju u rolnu i posipaju šećerom u prahu. Napravite ukusnu poslasticu a da ne koristite ni brašno, ni bijeli šećer.

IZVOROslobođenje
PODIJELI