Jedinstveni vodič: Kako (ponovo) gledati X-Files?

Foto: E! Online

X-Files predstavlja jedan od spomenika devedesetih. Ova franšiza, najpoznatija po serijalu koji se zasad sastoji od 11 sezona, smatra se jednom od najuspješnijih televizijskih produkcija svih vremena, a od 1993. godine na realizaciji su radila neka od najznačajnijih imena televizijske zabave kakav je Vince Gilligan (autor Breaking Bad i Better Call Saul serijala).

Ukoliko niste dosad pogledali nove sezone, desetu i jedanaestu, sigurno vas mami pomisao da bacite pogled i na stare sezone, kako bi se prisjetili radnje. Međutim, prošlo je mnogo godina – činjenica da se sezone sastoje od više od dvadeset epizoda, sa minimalnim trajanjem 45 minuta, te da neke od epizoda jednostavno nisu ostarile dobro – to bi svakome moglo predstavljati problem.

Tu u pomoć priskaču članovi svjetskog foruma Reddit. Na forumu posvećenom ovom serijalu, autor xGSTx postavio je svoj vodič za gledanje X-Files serijala. Iskustvo je opširno onoliko koliko sam gledatelj ima vremena.

Epizode su podijeljene u tri kategorije. Prvoj pripadaju epizode takozvane Mitologije, koje kroz sezone prate priču o velikoj zavjeri koju Mulder i Scully otkrivaju, što uključuje i nestanak Mulderove sestre. U drugu kategoriju pripadaju “Čudovište sedmice” (“Monster Of The Week) epizode koje čine zasebne priče, slučajeve koje Mulder i Scully istražuju, te gledanje njih nije obavezno za praćenje glavne radnje. U treću kategoriju ubrajaju se epizode koje autor, ali i većina ljubitelja serijala ne smatraju dovoljno dobrim iz različitih razloga, te se one mogu preskočiti ukoliko nemate dovoljno vremena.

Vodič preporučuje i u kojem trenutku pogledati dva X-Files filma, te navodi razloge za i protiv gledanja spin-off serijala “Millenium” i “The Long Gunmen”.

Potpuni vodič pronađite ovdje.