Klasik hip-hopa “Enter The Wu-Tang” slavi 25. rođendan

Foto: Loud Records

Na današnji dan prije 25 godina, muzičku scenu je protresla bomba poznata kao “Enter The Wu-Tang (36 Chambers)”. Debitantsko ostvarenje devetočlanog hip-hop sastava Wu-Tang ostavilo je neizbrisiv trag na svjetskoj muzičkoj sceni, kreirajući osnovu za mnoge klasike rap muzike. Grupa sa Staten Islanda predvođena inovativnim RZA-om snimila je klasik trajanja 62 minute koji je uprkos minimalizmu u samoj produkciji uspio pokoriti radijske stanice i top-liste.

U svom intervjuu za The Boston Phoenix 2015. godine, RZA je izjavio da je kultni album inspirisan “istočnjačkom filozofijom iz kung-fu filmova, razvodnjenim učenjima Nacije Islama pokupljenjim sa njujorških ulica i stripovima”.

Album je sniman u studiju Firehouse, malom, prašnjavom studiju čije su mračne i uske prostorije utjecale na sam zvuk albuma. Zanimljivo je da je ograničen budžet uzrokovao i da se veliki dio opreme koja je korištena za produkciju albuma posuđuje od drugih muzičara, što je rezultiralo zvukom koji su mnogi poslije pokušali emulirati (i najčešće nisu uspijevali).

“Enter The Wu-Tang” je poznat i po sempliranju – sa jedne strane semplirali su se dijalozi iz kung-fu filmova “Deset tigrova iz Kwangtunga” i “Pet smrtonosnih otrova”, a sa druge klasici jazza i soula pedesetih i šezdesetih među kojima su i izvedbe Otisa Reddinga i Theloniousa Monka.

Jedini član Wu-Tanga koji danas nije među živima je Ol’ Dirty Bastard kojem će 13. novembra biti 14. godišnjica smrti.