Promjene u uredničko-voditeljskom timu Vijesti u 12 na TV1

Aktuelne informacije iz BiH i svijeta prezentira trio A (Amina, Amira i Anel)

Uredničko-voditeljski tim Vijesti u 12 TV1 odnedavno, uz već poznato lice Amiru Jablan, čine Amina Zornić i Anel Bešić. Tako sada trio A, kako ih kolege u redakciji vole zvati, svakog dana od ponedjeljka do petka tačno u podne gledateljima prezentira petominutni pregled aktuelnih i zanimljivih informacija iz BiH i svijeta.

“Naša informativna redakcija je poput košnice, iz koje svakodnevno odlazimo i vraćamo joj se donoseći vrijedne materijale – snimke, intervjue, zapažanja, događaje. U komešanju ima i smijeha, i to nas izdvaja od drugih redakcija. Svi imamo uredno raspoređene obaveze i odgovornosti. Uz iskusne i dobre novinare ravnopravno stoje mladi novinari koji se tek afirmišu, i raduje me što sam dio takvog tima“, opisuje Amina Zornić svoja prva iskustva u TV1.

Inače, Amina je novinarski zanat “pekla” u časopisu Student, te novinskoj agenciji Anadolija (Anadolu Agency) u Sarajevu. Autor je istraživačkog rada “Život u opkoljenom Sarajevu-Od rođenja do groba”, s fokusom na neispričane ratne ispovijesti građana Sarajeva u vremenu opsade.

Anel Bešić se okušao kao novinar u redakcijama web portala, novina i radija, ali je sada siguran da je televizija njegov favorit – medij u kojem želi dugo ostati.

“U početku sam u TV1 iza kamera pripremao vijesti i videomaterijal za informativne emisije i vrlo brzo napredovao do pozicije voditelj Vijesti u 12. Spremno i ambiciozno sam preuzeo novi zadatak, svakodnevno učim jer želim opravdati ukazano povjerenje. Praviti promjene, izvještavati i ostati upamćen kao neko ko je olovkom, u modernom vremenu tastaturom i glasom, djelovao na bolje sutra u društvu u kojem živimo je zaista neprocjenjivo“, govori Anel Bešić.

Vijesti u 12 Amira Jablan uređuje i vodi od aprila ove godine. Priznaje da su joj prva pojavljivanja uživo bila puna treme, uzbuđenja, razmišljanja da li će to dobro uraditi i ispuniti očekivanja onih koji su joj pružili tu priliku. Sada je to, kaže, sve drugačije, u studio ulazi znatno opuštenija i apsolutno uživa, kako u pripremi Vijesti, tako i u samoj prezentaciji.

“Imala sam privilegiju učiti od profesionalaca. Smatram da je u ovom poslu važno ići korak po korak, svaki dan učiti, a ja se nadam da neću izostaviti niti jedan korak i da ću jednog dana ostvariti svoj cilj i biti dio tima koji uređuje i vodi centralnu infromativnu emisiju na TV 1, Dnevnik u 19 sati”, priznaje Amira Jablan.

Aminini uzori

“Brojni su majstori pisanih i izgovorenih riječi, a upravo i radim sa takvima (Sanjin Bećiragić, Nikolina Veljović, Ognjen Blagojević…). Svakako da su to autoriteti, borci za istinu i pravdu, pobornici novinarske etike koja je, nažalost, danas narušena. Uzor su mi svi čiji su temelji istina, moral i originalnost, a svakako da njegujem i osobni stil, odnosno način na koji radim”, kaže Amina Zornić.