– Zašto novinarstvo kao izbor?

U mom slučaju bila je presudna sama ljubav prema sportu. Tek kasnije sam osjetio  „strast“ da kao novinar opišem, javim ili prenesem neki rezultat iz svog ugla.

– Je li novinarstvo profesija ili način života, ima li odvojenog radnog i slobodnog vremena?

Novinarstvo je definitivno način života. Jednostavno, danas je tako brz protok informacija da ne smijete sebi dozvoliti da ste „neobaviješteni“. Ipak, nije to klasično robovanje poslu,da ljudi ne bi pomislili da je naš posao najteži na svijetu. Ponekad znamo biti jako dosadni prijateljima, jer dok pijemo kafu, na telefonu pratimo sve najnovije vijesti na portalima.

– Otkud u sportu, sportskom novinarstvu?

Kao što sam na početku rekao, ljubav prema sportu je presudila. Kao dječak, obožavao sam da gledam fudbalske utakmice. Međutim, ubrzo sam počeo da pratim i druge sportove. Uz sve to, aktivno sam se i bavio sportom tako da je sportsko novinarstvo došlo možda i kao logičan slijed događaja.

– Gledate li utakmice kao navijač ili kao novinar – odnosno, može li se napraviti odmak od posla i u slobodnom vremenu, ili automatski razmišljate na koji biste način prenosili / govorili o nekom sportskom događaju?

Vrlo teško je gledati utakmice iz neutralnog ili „nenovinarskog ugla“-ako ga mogu tako nazvati , to je ta profesionalna deformacija. Ipak, postoji i izuzetak, jer utakmice kluba za koji navijam gledam sa posebnom strašću i tada na sve zaboravim.

– Najuzbudljiviji trenutak u poslu?

Svaki radni dan novinara donosi nova uzbuđenja. Donosi i stresove kao i u svakoj  drugoj profesiji. Ne znam ni sam šta bih izdvojio, da li razgovor sa nekim od vrhunskih sportista ili momenti kada se Dnevnik bliži, a prilog nije još završen u montaži, tada je uzbuđenje na vrhuncu…

– Što je izazov u poslu? Jesu li to rokovi, sportska takmičenja, manifestacije…?

Novinarstvo je samo po sebi izazov. Izazov je da danas završimo posao na vrijeme, sutra da budemo u pravo vrijeme na pravom mjestu, jer…nikad se ne zna.

– Što biste voljeli ostvariti u idućoj godini?

Mnogo toga, dugo bi mi trebalo da sve nabrojim. 🙂

– A šta je obilježilo ovu, 2016. godinu?

Mnogo bitnih stvari se desilo, kako u mom privatnom, tako i u poslovnom životu. Ali, iz ugla sportskog novinara, 2016.-tu je obilježilo Evropsko prvenstu u fudbalu koje je održano u Francuskoj, te Olimpijske Igre u Brazilu. Nažalost,  naši sportisti i pored ogromnog truda koji su uložili, nisu uspjeli napraviti neke značajnije rezultate.

– Jeste li zadovoljni poslom kojom se bavite, poželite li ga promijeniti?

Zadovoljan jesam,  ali još uvijek želim napredovati i usavršavati se, jer novinarstvo danas nije isto kao novinarstvo prije dvadesetak godina. E sad zamislite šta će nam sve donijeti ova moderna tehnologija u budućnosti.

– Najveći uspjeh bio Vam je…?

Odličan uspjeh u trećem razredu gimnazije. 🙂

bojan-2

SHARE