Stari dobri filmovi ex-yu produkcije u programu TV1

Bećiragić: Historiju čuvamo od zaborava, a mlade educiramo

Subotom u 21 sat i ponedjeljkom u 22:40 sati u programu TV1 i Mreže ljubitelje proslavljenih ostvarenja ex-yu filmske produkcije očekuje filmska poslastica. Riječ je o filmovima Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Most, Partizanska eskadrila, Sutjeska, Diverzanti, Sjećaš li se Dolly Bell, Kozara, Major Bauk, Šolaja, Hanka, Vratiću se, Crni biseri, Noći i jutra, Vrata ostaju otvorena, Parče plavog neba, Krst Rakoc, Grad, U sukobu, Vrtlog, Ubica na odsustvu, Glineni golub, Sretni umiru dvaput, Ram za sliku moje drage, Uđi ako hoćeš, Horoskop, Klopka za generala, Deveto čudo na Istoku, Nastojanje,  te Ljubav i bijes.

“U namjeri da sačuvamo od zaborava sve ove historijski značajne filmove i mladima pružimo mogućnost da pogledaju najznačajnija ostvarenja jugoslavenske kinematografije iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u narednih 15 sedmica prikazat ćemo ukupno 30 filmova. Ovaj serijal prilika je i da se podsjetimo na proslavljene reditelje i glumce od kojih, nažalost, većina nije više sa nama“, kaže Sanjin Bećiragić, direktor TV1.

Dodatnu vrijednost ovom programu TV1 dat će ekipa informativno-zabavne emisije “Jedan je dan”, koja će pripremati posebne televizijske priloge o filmovima i njihovim rediteljima i glumcima, te razgovarati sa filmskim kritičarima i građanima koji su odrasli uz jugoslavenske filmove.