Boris Novković: Kako je Sarajlija lomio srca i ‘porazio’ Mišu Kovača

Foto: promo

Boris Novković je očigledno pio vodu sa iste fontane mladosti kao i Keanu Reeves – čini se da godine što teku na njih dvojicu nemaju ama baš nikakav učinak. Novković je rođen u Sarajevu 25. decembra 1967. godine. Njegova porodica preselila se u Zagreb kada je Boris imao nepunih godinu dana.

Od rane dobi bio je u dodiru sa muzikom, što i nije toliko čudno s obzirom da je sin Đorđa Novkovića, vrsnog kompozitora i nekadašnjeg člana Indexa čija su djela prodana u više od 100 miliona primjeraka. Boris je išao u nižu muzičku školu i učio klavir, ali tek je pravu slobodu osjetio kada je krenuo na privatne časove gitare.

Već sa četrnaest godina Novković je postao kompozitor, kada je otac Đorđe Borisovu “Bongo-Bongo” predstavio Srebrnim Krilima kojima se pjesma svidjela – snimljena je i objavljena na albumu “Djevuška” 1983. godine.

Novkovićeve demo kompozicije poslane su u Jugoton. Ni sam se nije nadao da će ga zvati tako brzo, ali već sa sedamnaest godina, kao srednjoškolac, objavio je jedan od svojih najvećih hitova, pjesmu “Kuda idu izgubljene djevojke” poznatu i kao “Tamara”. Prvi tiraž ploče bio je 150000 primjeraka.

Mnogi su zbog snažne emocije u Borisovom glasu pretpostavili da je Tamara njegova  neprežaljena ljubav. Istina je drugačija, Boris je bol i snažnu privrženost samo izrazio kroz numeru za koju mu je tekst pomogao napisati sportski komentator Bruno Kovačević. Tamara je bila velika ljubav njihovog prijatelja, koji je zbog srednjoškolske fatalne ljubavi čak i ponavljao razred.
“Jači od sudbine” bio je drugi album Borisa Novkovića nakon kojeg se i sam Boris koncertno aktivirao. Njegov prvi nastup desio se u mjestu Čavle iznad Rijeke. Specifično za Čavle je bila neizmjerno velika dvorana za tako malo mjesto. Ispostavit će se da su Borisove sumnje o eventualnom broju publike neosnovane – oborio je rekord dvorane u kojoj je prije njega pjevao legendarni Mate Mišo Kovač.
Boris Novković je u karijeri upoznao mnoge ljude iz javnog života, ali riječi hvale je uvijek imao za Sarajlije Kemala Montena i Zdravka Čolića sa kojima je u više navrata dijelio i scenu.
Nedavno je otkriveno i gdje idu izgubljene djevojke – idu u Klub Jedan u Branilaca Sarajeva 25, gdje će Boris Novković održati svoj sarajevski koncert sutra, 22. decembra 2018. godine.
Foto: promo / Klub Jedan

2 KOMENTARI

Comments are closed.