Radnja se odvija u glamuroznom Bukureštu na početku 20. vijeka. U svijetu prepunom tajni, ljubav je žrtvovana zbog konvencija i opsesija novcem i prestižem. Anijela Elfeterios misli da ima sve: novac, moć, obećavajuću budućnost sa plemenitim zaručnikom… Ali iznenadna smrt njenog oca mijenja joj život iz korjena jer ostaje bez novaca i dotadašnjih udobnosti.

To je dovodi u sukob sa visokim društvom čiji je dio i ona bila, ali to je društvo u kojem su novac i prestiž jedino važni. Izgubljena, Anijela dobija drugu šansu: upoznaje Radua i oni se strasno zaljubljuju jedno u drugo. Ali iako su zaljubljeni boritće se sa nepisanim pravilima društva i preći preko strašnih prepreka kako bi sačuvali svoju ljubav.

Serija donosi novine u samoj priči, ali i produkciji. Obnavlja sjećanje na nekadašnje norme ponašanja, zavođenja i romanse.

Početkom dvadesetog stoljeća ples je bio dio socijalne integracije. Valcer, polka, kadrilu i drugi plesovi bili su uobičajeni na dvoru. Mlade dame bile bi pozvane na bal, gdje su trebale pokazati svoju raskoš i ljepotu, nove haljine i skupocjeni nakit.

U tadašnjem društvu, žene su bilo izuzetno poštovane i cijenjene.U seriji je prikazana krhka ženska figura sa naglašenim strukom u prelijepim dugim haljinama. Od asesoara najzastupljeniji su šeširi, isto tako raskošni kao i frizure tadašnjih dama. Za potrebe snimanja serije, kostimografkinja Adriana Popa materijal je nabavljala u Parizu, a  glumci su imali na raspolaganju čak 300 pari cipela.

Snimanje je realizovano na više lokacija od izuzetnog historijskog i turističkog značaja. Jedna od njih je i palača Mogosoaia,izgrađena u renesansnom stilu i dvorac Joita, koji je snimanjem serije Aniela ponovno vraćen u život. Njegova veličina i fascinantan izgled najbolje ilustruju život bogataša tog vremena.

Ovu fantastičnu rumunjsku dramu gledatelji mogu pratiti svaki radni dan u 14:20 sati samo na programu TV1.

SHARE