Amar Osim zvanično novi trener Željezničara

Foto: sport1.ba

Upravni odbor FK Željezničar za šefa stručnog štaba imenovao je najtrofejnijeg bh. trenera, Amara Osima. Osim bi trebao ostati na ovoj poziciji u periodu od tri i pol godine, čime je potvrđeno opredjeljenje da su sportski rezultati i titule prioritet nove Uprave posebno kada klub ulazi u period obilježavanja 100 godina postojanja Kluba. Amar Osim je rođen 18. jula 1967. godine u Sarajevu.

Igračku karijeru je proveo igrajući za Željezničar te francuske ekipe Saint-Die i Strasbourg. Trenersku karijeru počeo je u Omladinskoj školi Željezničara, a potom je preuzeo prvi tim sa kojim osvaja dvije titule prvaka i dva Kupa Bosne i Hercegovine. Potom odlazi u Japan gdje je predvodio JEF United sa kojim osvaja kup Japana.

U sezoni 2009/2010 se vraća na Grbavicu i naredne četiri godine predvodi Plave do osvajanja tri titule i dva kupa naše zemlje. Od decembra 2014. do novembra 2016. godine trenirao je katarski Al Kharitiyat. Ukupno je Želju vodio na 292 utakmice, a ostvario je 178 pobjeda, 63 remija i 51 poraz. Osim će u narednom periodu odabrati svoj stručni štab te zakazati prozivku i prvi trening.