Po potjernici Interpola u Srbiji uhapšen menadžer fudbalske zvijezde

Foto: Kežman i Janković sa braćom Milinković Savić Printskrin: Instagram

Akcija belgijske policije pod nazivom ”Čiste ruke” imala je velikog odjeka i u Srbiji!

Prije svega zbog činjenice da je u toj akciji uhapšen srbijanski menadžer Dejan Veljković, ali i akcije srbijenska policije koja je  srijedu veče vršila pretrese u Beogradu i Nišu i zaplijenila je 800.000 eura. Za taj novac se sumnja da potiče od izvršenja ovih krivičnih dijela, a i koji su osumnjičeni pokušali da „operu” na teritoriji Republike Srbije, navodi tužilaštvo.

Tom prilikom Viši sud u Beogradu odredio je ekstradicioni pritvor prema crnogorskom državljaninu U. J. inače fudbalskom menadžeru po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvršio krivično djelo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca. Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak sinoć nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor prema U. J.

Crnogorske ”Vijesti” otišle su korak dalje i javljaju da je u pitanju Uroš Janković, jedan od menadžera koji zastupa interese Sergeja Milinkovića Savića. Tačnije, člana agencije Mateje Kežmana.

Večernje novosti su 2014. javile  da je Janković svojevremeno učestvovao u razgovorima prilikom ugovaranja Sergejevog odlaksa iz Vojvodine u Genk. Naravno, kao član pomenute agencije.

Sudeći po fotografijama na Instagram profilu Mateje Kežmana, jasno se vidi da su njih dvojica saradnici, ali i veliki prijatelji. Zajedno sa njima, na fotografijama se često nalazi i sam reprezentativac Srbije Sergej Milinković Savić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije juče je saopštilo da je po njihovom nalogu u srijedu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 eura za koje se sumnja da je stečen izvršenjem krivičnog djela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su u saradnji sa srpskim tužilaštvom, Bezbednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima lišeni slobode državljani Belgije i Srbije.

U saopšenju tužilaštva se precizira da su uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.