Planinarski pohod na olimpijske planine 21. decembra

Foto: Ski centar Bjelašnica-Igman/Facebook

Pohod na četiri olimpijske planine – Jahorinu, Bjelašnicu, Igman i Trebević planiran je za 21. decembar, na prvi dan zime, u organizaciji Planinarskog saveza BiH/FBiH i Međunarodnog centra za mir.

– Osnovni cilj i motiv ovog pohoda jeste da se svi skupa prisjetimo Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, da izlaskom na značajne vrhove u BiH, na naše prelijepe olimpijske planine, vratimo olimpijski duh, olimpijski sjaj i prvenstveno sjećanje na Zimske olimpijske igre – kazao je Feni predsjednik Komisije za planinarske vodiče Planinarskog saveza Husin Šabić.

Po njegovim riječima, pored planinara, na pohod se mogu prijaviti i zainteresirani građani, svi ljubitelji prirode, s tim da se mora obratiti pažnja na uslove u kojima se kreću i na vremenske uslove.

Napomenuo je da je okupljanje učesnika pohoda planirano za petak u 07.00 sati na platou Skenderije.

– Nakon toga krećemo na četiri pravca koja sam naveo. Polazak za Jahorinu je iz Rajske doline u 09.00 sati, za Trebević je to Ravne također u 09.00 sati, za Igman hotel “Feri”, a za Bjelašnicu Babin Do. To su polazne tačke sa kojih bi trebali krenuti na navedene destinacije za osvajanje ta četiri vrha – kazao je Šabić.

Istaknuo je da učesnici pohoda moraju imati odgovarajuću odjeću, obuću…

– Pozivamo sve naše kolege planinare i ostale učesnike, građane i ljubitelje prirode, da prilikom izlaska na navedene planine povedu računa o vremenskim uslovima. Jako je važno da obučemo standardnu opremu za zimu, posebno naglašavam dobru obuću, dobru odjeću višeslojnu, te pokrivala za ruke, glavu, da ne bi došlo do promrzavanja i da se možemo zaštititi od vjetra ili eventualno od sunca – kazao je Šabić, dodajući da je u zimskim uslovima jako bitno da se ponese i topli napitak.

Po njegovim riječima, aktivnosti ovih planinarskih tura na vrhove planina će biti podržan i od Gorske službe spašavanja Sarajevo, a bit će obezbijeđene i sanitetske službe za slučaj nepredviđenih situacija, nesreća itd.

Predsjednik IPC Ibrahim Spahić izjavio je da je ponosan što su planinari i druge institucije u BiH prihvatile njegovu inicijativu i odlučili da pohod bude tradicionalno organiziran na prvi dan zime.

– Kultura, turizam i čuvanje prirodne baštine su temeljni razlozi za našu saradnju  – naglasio je Spahić.

Crveni krst Kantona Sarajevo ispratit će učesnike Pohoda planinskim čajem sa platoa OC Skenderija 21. decembra u 07.00 sati.

Pohod se održava u čast XXXV Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2019., akcije IPC: Čovjek -Sadnica (pošumljavanje olimpijskih planina) i u znaku je sjećanja na XIV ZOI ‘84. i podrške mladim olimpijcima EYOF-a.

Pohod se održava  pod pokrovitljtvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-om – saopćeno je iz IPC – Sarajevska zima.