Konačno. Veliki dvoboj Novaka Đokovića i Andyja Murrayja. I to dvoboj koji će odlučivati o poziciji prvog igrača svijeta. Za kraj ATP sezone.

Đokoviću je trebalo tri puta manje vremena nego Murrayu za proboj u finale završnog turnira sezone. U tek nešto više od sat vremena Đoković je s terena ispratio Keija Nishikorija, prepustivši mu samo dva gema. Koliko je bio dominantan, najbolje potvrđuje podatak da je Nishikori uspio tek jednom zadržati servis, i to u završnoj fazi meča, dok je u preostalih šest navrata Đoković načinio šest breakova, iz 11 break-lopti. Impresivne brojke za tako kratak meč.

Srpski igrač koristio je slabašan drugi servis Japanca, na kojem je osvojio čak 80% poena (16/20). Uz bitno bolji omjer izravnih poena i neprisiljenih pogrešaka, Đoković je lagodno izborio finale, izgubivši tek jedan set u Londonu.

Nedjeljno finale, zaključni meč ATP sezone, bit će i zaključni meč za poziciju svjetskog broja 1 na kraju teniske godine. Naime, iako je Murray na trenutnoj listi u prednosti, Đokovićeva pobjeda u finalu donijela bi mu dovoljno bodova da ponovo preuzme čelno mjesto.

Ali, koliko će taj dvoboj uistinu biti velik, mogao bi odlučiti Murrayev umor, jer je itekako upitno koliko mu je energije ostalo nakon maratonskih mečeva protiv Raonića i Nishikorija. Mnogi su već krenuli u špekulaciju kako umorni Murray teško može parirati ovakvom Đokoviću, koji je ponovo na svojoj pobjedničkoj razini.

Možda će Murrayeva pozicija broja 1 trajati tek sedam dana ovogodišnje sezone, ali to ne znači da na početku iduće Škot neće biti favorit za preuzimanje te pozicije. Đoković će braniti sve velike naslove na početku sljedeće sezone, dok će Murray imati znatno više
prostora za osvajanje novih bodova.

Murray pobjedom može ispisati novu stranicu istorije, koju je otvorio njegov brat Jamie koji će s Brunom Soaresom biti prvi igrač svijeta u parovima, iako je izgubio u polufinalu. Nikada ranije, braća nisu držala prvo mjesto i pojedinačno i u paru.
Meč za najvrjednijih 500 bodova sezone igra se u nedjelju u 19.00 sati.

U turniru parova u finalu će se sastati kombinacije Kontinen/Peers i Klaasen/Ram.

Iznenađujuće, jer su oba para na putu do finala porazila renomirane kombinacije, braću Bryan, Murraya i Soaresa te Herberta i Mahuta.

SHARE