Agresivniji i sigurniji Murray pobijedio je Đokovića u finalu ATP World Tour Finalsa u Londonu i odbranio prvu poziciju na ATP listi. Bio je u opasnosti da je izgubi nakon samo jedne sedmice, ali čini se da bi je mogao zadržati dugo.

Maratonsko polufinale protiv Raonića, kao i maraton protiv Keija Nishikorija koji dan ranije, postavili su pitanje je li Andyju Murrayju ostalo dovoljno energije za najvažniji meč sezone. Ali, Škot je sve i fizički i u glavi nadjačao Novaka Đokovića u finalu Londona.

Đokovićev servis je najprije lomio u šestom gemu. Agresivniji, uvijek barem korak bliže osnovnoj liniji, za razliku od srpskog tenisera, koji je nizao neprisiljene greške kojih ih je napravio dvostruko više od Murrayja. U osmom gemu Murray oduzima servis protivniku i uspješno servira za set.

Već na početku drugog seta Đoković je bio na ivici ponora. Murray već u uvodnom gemu drugog seta uzima prednost u svoje ruke a ubrzo dolazi i do duplog breaka.Murray potom gubi servis. Đoković na trenutke pokazuje da može igrati agresivno, iako je bilo jasno da to nije njegov dan.

Posljednji gem, kod 5:4 za Murrayja, bio je dramatičan, gotovo jednako kao čuveni gem prije više od tri godine kada je Škot servirao za osvajanje Wimbledona. I ovaj put je propuštao meč-lopte, a Đoković se vraćao. Ipak,Đoković svojim greškama gubi poene i ostavlja Murray-a na prvoj poziciji sigurno na kraju godine.

“Veoma poseban dan za mene. Ovo je zaista veliko rivalstvo… Toliko puta sam gubio od njega i ovo je zapravo nešto što nisam očekivao da može da se dogodi. Čestitam Novaku na sjajnoj godini. On je posle Rolan Garosa držao sva četiri gren slema. Osvojio ih je u kontinuitetu… Mislim da to dugo nećemo videti u ovom sportu.”-rekao je Murray nakon meča

Dvostruko više neprisiljenih grešaka napravio je Đoković. Uzroke toga će morati da otkrije,jer priličan pad u njegovoj igri u pojedinim mečevima ogroman su razlog za brigu i potrebu za promjenom. Ipak,Đoković je toliko puta do sada pokazao kakav je pobjednik, pa ne bi trebalo sumnjati u njega. Vratiće se jači iduće sezone. Ali Murray će krenuti s čelne pozicije.

SHARE