Guaidu zabranjeno da napušta Venecuelu

Foto: FENA / arhiv

Vrhovni sud Venecuele zabranio je Huanu Guaidu, protivniku osporavanog venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, da napusti zemlju i naredio je da se zamrznu njegovi bankovni računi, prenosi BBC.

SAD i više od desetak latinoameričkih država, Kanada i Velika Britanija podržali su Guaida, koji je na čelu venecuelanskog Nacionalnog Kongresa – nakon što je sebe prošle nedjelje nazvao legitimnim predsjednikom. Istovremeno, Maduro koji među svojim saveznicima ima Rusiju, ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti.

U intervjuu koji je dao ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti u Karakasu, Maduro je rekao da je spreman da održi razgovore s opozicijom.

– Spreman sam da sjednem za pregovarački sto s opozicijom, tako da možemo da razgovaramo u korist Venecuele – rekao je.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Chaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju tu južnoameričku državu.

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak vojsku Venecuele da prihvati “miran i demokratski” transfer vlasti Madura na Guaida, kojeg je SAD priznao za privremenog predsjednika Venecuele, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Ostavite svoj komentar