Putnici se pripremaju za najduži let na svijetu, trajat će 19 sati

Foto: EPA

Putnici se polako pripremaju za najduži let – maratonskih 19 sati u zraku između Singapura i New Yorka.

Dvojica pilota, 13 članova posade, jelovnik zdrave hrane i videoteka sa stotinama sati filmova pratit će putnike na 16.700 kilometara dugom putu do Velike Jabuke.  Polijetanje je u četvrtak u 17.35 po srednjoevropskom vremenu.

Piloti će se izmjenjivati

Singapore Airlines će za let koristiti Airbus A350-900ULR, konfiguriran tako da može primiti 161 putnika – 94 u premium ekonomskoj klasi i 67 u biznis klasi. Klasične ekonomske klase nema.

Piloti će se izmjenjivati tako da svaki ima najmanje osam sati odmora tokom leta. Onima koji neće ponijeti knjigu ili dvije, na raspolaganju će biti 1200 sati audiovizualnog materijala za zabavu.

Putnička kabina viša je nego u uobičajenim zrakoplovima, prozori su veći, a osvjetljenje je dizajnirano tako da smanji jet lag i druge nevolje koje bi mogle proizaći iz tako dugog leta.

Istraživanja su pokazala da su hidracija i izbjegavanje namirnica koje napuhuju i izazivaju plinove važni pri dugim putovanjima, kao i izbjegavanje previše alkohola.

Najveća briga je duboka venska tromboza, posljedica dugog sjedenja, pa će posada paziti i na to.

Letjet će tri puta sedmično

Let bi u normalnim vremenskim uvjetima trebao trajati 18 sati i 45 minuta, ali piloti će imati i nešto rezerve jer zrakoplov može biti u zraku 20 sati.

Letom od Singapura do New Yorka bit će nadmašen dosad najduži let od Aucklanda do Dohe, kompanije Qatar Airways, koji traje 17 sati i 40 minuta.

Jednosmjerna karta od Singapura do zračne luke Newark košta 3.585 singapurskih dolara (16.700 kuna) za premium ekonomsku klasu i 7.685 dolara za biznis klasu (35.900 kuna). Singapore Airlines letjet će na ovoj liniji triput sedmično.