Sean Penn u Istanbulu snima film o Khashoggiju

Foto: Anadolu Agency

Američki glumac Sean Penn boravi danas u Istanbulu gdje radi na snimaju dokumentarnog filma o novinaru Jamalu Khashoggiju koji je 2. oktobra ubijen u saudijskom konzulatu u tom turskom gradu.

Turska agencija Anadolija prenijela je da je Penn, glumac sa dva Oscara, bio ispred saudijskog konzulata gdje je njegova ekipa snimala.

Mediji su prenijeli video snimak na kojem se vidi Penn u crnom odijelu kako razgovara sa kamermanom ispred ograde turske policije koja sprječava pristup Konzulatu.

Khashoggi je u tom diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije ubijen 2. oktobra kada je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje s turskom državljankom.

To ubistvo izazvalo je osudu međunarodne zajednice i pokvarilo sliku Saudijske Arabije iako je princ prestolonaslijednik Muhamed bin Salman demantovao da je umiješan.

Penn (58) je poznat po zauzimanju stavova o politici i američkom društvu uopšte, ali i po inicijativama koje druge zemlje smatraju spornim.

Glumac je izazvao kritiku 2015. godine kada je s jednom glumicom napravio intervju s meksičkim narko dilerom Joaquinom Guzmanom, poznatom kao El Čapo, dok je kriminalac bio u bjekstvu.

Penn je osvojio dva Oscara za uloge u filmovima “Mistična rijeka” i “Milk”.