Na dnevni red sutrašnje sjednice PSBiH uvršten je zahtjev za hitnu proceduru Zakona o akcizama, s druge strane nije uvršten zahtjev SNSD-a o smjeni Vijeća ministara. Dvije strane iskoristile su i ovu priliku za međustranačka prepucavanja. 

Iz SZP pozvali su SNSD da sutra zajedno glasaju protiv akciza u hitnoj proceduri. Na taj način mogu zajedno da zaštite integritet srpskih ministara u Savjetu ministara.

“Ponovo pozivam SNSD da se priključi i da oborimo te zakone, ako ništa drugo neka glasaju za to zbog procedure na koju su oni došli u PSBiH”, rekao je dopredsjedavajući PS BiH Mladen Bosić.

Juče je SNSD uputio zahtjev SZP da podrže smjenu Savjeta ministara. Kao obrazloženje naveli su spornu sjednicu Savjeta ministara na kojoj je usvojen zakon o akcizama, a za koji nisu glasali SDS-ovi ministri.

“Ima šest potpisa članova kluba SNSD i pored toga su napisali sedam imena članova kluba SZP koji svakako niko od nas nije potpisao jer radi se o čistom politikantstvu”, dodao je Bosić.

Iako iz SNSD-a traže smjenu Savjeta ministara, nisu sigurni da li je sjednica na koju se pozivaju zapravo bila ilegalna. Ipak, je to dovoljan razlog za smjenu.

“Ja ne tvrdim da je nelegalna, to su tvrdili Šarović i Mektić i bila je prilika da o tome kroz inicijativu za smjenu Savjeta ministara potvrdimo njihove stavove”, rekao je šef kluba SNSD u PSBiH Staša Košarac.

SNSD je na prošloj sjednici podržao Zakon o akcizama, isto će uraditi i sutra. Na prošlom zasjedanju zbog zdravstevnih razloga nije bila iz SNSD Milica Marković.

“Mada smo nekada smatrali da je to obaveza vladajućeg establišmenta, prije svega Saveza za promjene koji je u Savjetu ministara”, rekla je poslanik SNSD u PSBiH Milica Marković.

Prošli put kada se Predstavnički dom izjašnjavao, tzv. odmetnuta četvorka iz SDA bila je protiv. Sada Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović ne isključuju mogućnost podrške ukoliko se ispune njihovi zahtjevi.

Da li će ovo biti dovoljno za izglasavanje Zakona o akcizama nije posve jasno.

“Mi smatramo da poskupljenje od 10 KM po rezervoaru benzina je zaista veliko”, rekao je poslanik SDP BiH Saša Magazinović.

Udruženje malih i srednjih poljoprivrednika obratilo se poslanicima sa apelom da ne izglasaju povećanje akciza. U otvorenom pismu su poručili “Parlamentarci nemojte se prodati”.

SHARE