Crnadak: Put u EU važan za građane BiH

Foto: FENA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak vjeruje da će BiH u ovoj godini dobiti kandidatski status, kao i da je očigledno da će biti veoma zanimljiva kada je u pitanju odnos s NATO savezom.

Istakao je da je NATO veoma važan faktor na međunarodnoj sceni te da je interes BiH da ima jednu vrstu partnerstva s tim vojnim savezom.

– Očigledno je da će o prvom godišnjem programu MAP odlučivati novi saziv Vijeća ministara – rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ističući da oni koji su preuzeli određene međunarodne obaveze, kada je u pitanju taj vojni savez, ne mogu reći da to više ne važi.

Kandidatski status BiH s EU je, dodao je, važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i to može da donese velike benefite bh. građanima.

Crnadak je istakao da je važno da regionalna saradnja ostane drugi vanjski prioritet BiH, a uslov za to je ukidanje “srednjevjekovnih taksi”, od 100 posto na svu robu iz BiH i Srbije, koje su uvele vlasti u Prištini.

– Nadam se da će Brisel i drugi nadležni faktori zahtijevati da se ta nedemokratska i necivilizacijska mjera Prištine ukine – istakao je ministar vanjskih poslova BiH.