Pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala danas je počela rasprava o žalbama na prvostepenu presudu kojom su na 111 godina osuđena šestorica zvaničnika takozvane Herceg-Bosne.

Tužilaštvo je navelo da je postojao plan da se etnički očiste muslimani i da se izmijeni sastav stanovništva u Hercegovini. S druge strane, osuđeni tvrde da je Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za saradnju s muslimanima.

Tužilac Haškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih kazao je danas kako je većina krivičnih djela počinjena kao djelo udruženog zločinačkog poduhvata, kako bi se formirao teritorij gdje će Hrvati biti dominantni.

“Prvostepeno vijeće utvrdilo je da su podnosioci žalbe, koji su vršili svoje uloge, odgovorni za niz zločina protiv stanovništva koje je tu živjelo. Postojao je jasan obrazac s ciljem da se etnički očiste muslimani i da se izmijeni sastav stanovništva Hercegovine”, rekao je u današnjem izlaganju.

Naveo je kako su ovi zaključci Vijeća potkrijepljeni svjedočenjem očevidaca.

“Na svjedočenju je bilo stotine očevidaca, priložen je veliki broj dokumenata, a kao svjedoci su se pojavili i predstavnici međunarodne zajednice. Postajao je cilj da se promijeni etnički sastav HZ HB”, kazao je tužilac.

S druge strane osuđeni smatraju da se želi nametnuti teza o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Vijeće je zanemarilo što je vrlo važno, u utvrđivanju navode kriminalne namjere i njenog teritorijalnog ustrojstva da je HDZ BiH u čijem okrilju su formirane zajednice  u svim programskim manifestima isticao nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda u njoj prateći tok međunarodnih pregovora.

Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo za Vijesti.ba je rekao da dvije kvalifikacije, udruženi zločinački poduhvat i međunarodni oružani sukob dvije su kvalifikacije koje mogu izazvati određene političke reprekusije.

“Pogotovo udruženi zločinački poduhvat i to bi značilo da je hrvatski državni vrh i Franjo Tuđman bio umiješan u izvršenje kaznenih djela. U jednom povijesnom političkom smislu to je za Hrvatsku veoma važnu i moglo bi izazvati veći politički potres”, kaže Nobilo.

Podsjećamo, Haški sud je šestoricu bh. Hrvata u maju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Pravomoćna presuda Žalbenoga vijeća očekuje se krajem godine.

SHARE