Da li će pitanje prodaje Ljubije urušiti postojeću koaliciju u RS biće jasno 31. maja. Tada će poslanici, na posebnoj sjednici razmatrati prijedlog opozicije o opozivu vlade. Iz DNS-a poručuju, jedno glasanje ne bi trebalo ugroziti koaliciju, iz opozicije se nadaju da će DNS i u naradnom periodu, kako kažu, pokazati principijelnost.

Neusvajenje vladinog prijedloga o prodaju dijela rudnika Ljubija dvostruko je obradovalo opoziciju. Stvar protiv koje su bili nije prošla, osim toga Vladajuća koalicija nije mogla da sastavi većinu.

“Pozdravljam odluku DNS, razumijem njihovu principijelnost po ovom pitanju i želim da vjerujem da će principijelnost biti i po drugim pitanjima”, poručio je predsjednik NDP Dragan Čavić.

“Vi znate da su gospodin Dodik i gospodin Pavić dugogodišnji saradnici, ja čisto sumnjam da samo ta odluka može da poremeti te odnose. Što se tiče saradnje koalicije, mislim da ukoliko koalicija padne na jednom različitom glasanju ona ne zaslužuje ni da bude koalicija”, kazao je Nedeljko Čubrilović.

Marko Pavić direktno je za cijelu situaciju optužio predsjednika SP Petra Đokića, sa kojim je takođe dugogodišnji partner. Tačnije, optužio je ministarstvo koje Đokić vodi. Tvrdi da nisu dobro pripremili prijedlog privatizacije.

“Arcelor Mital se bori za svoje interese i oni su se na ovaj način i izborili da sve ostane isto a to znači da RS ostane bez nove velike investicije. Da RS ostane bez nekoliko stotina novih radnih mjesta”, smatra Đokić.

Iz opozicije nisu mislili tako.

“Da je kojim slučajem ova odluka prošla, vjerujte ona bi imala nesagledive posljedice za RS. Tu  ne bi više bilo ko koga tuži. A ta priča kako bi Zotov zaposlio 320 ljudi to je obična prevara”, rekao je predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Koalicija Domovina bila je suzdržana. Špekulisalo se da bi Admir Čavka mogao biti za prodaju. Osim toga iz SDS-a sumnjali su da će Simuna Žakula koja je napustila njihov klub podržati odluku o prodaji. Ova dva glasa, mogla su biti presudna.

SHARE