Predsjednik RS Milorad Dodik danas se pravdao za izjavu o “okupaciji Drine“. On kaže da zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za njegovim sankcionisanjem zbog izjava u Bratuncu predstavlja pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva RS, te da Izetbegović pokušava da nađe nove načine da ga dovede pred Sud.

“Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Savjet bezbjednosti UN zabranio”, naveo je Dodik.

Dodik kaže da tog dana u Bratuncu nije rekao ništa drugo, osim toga.

“Bošnjaci slobodno žive u Bratuncu, Srebrenici i na nekim drugim mjestima. Nisam rekao da ne moraju da dođu, 99 odsto imovine vraćeno je prijeratnim vlasnicima, mnogi projekti obnove su urađeni i znatan broj tu živi, ništa im ne smeta”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da nisu imali dokaze za razne priče o njemu, pa su pokušali sa referendumom, pa kada ni to nije uspjelo, na teret mu stavljaju antidejtonsko djelovanje.

“Dok god postojimo oni će tako raditi, prema tome treba da se malo naviknemo i to ignorišemo. I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odjednom interveniše na isti način, gotovo istim jezikom kao i Izetbegović, ali i to smo već naučili u nekom ranijem vremenu”, poručio je Dodik.

SHARE