Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jutros je pokušao da razgovorom sa opozicionim liderima smiri situaciju nastalu oko blokade rada sjednice Narodne skupštine RS. 

Kako saznaje BN televizija, Dodik je prvo pozvao predsjednika SDS Vukotu Govedaricu, a potom i predsjednika PDP Branislava Borenovića.Od opozicionih lidera, Dodik, koji je i predsjednik SNSD, je tražio da nije dobro da se ometa rad institucija Republike Srpske, čime su se složili  Govedarica i Borenović uz konstataciju da rad nstitucija RS treba da se odvija po zakonu i ustavu.

“Predožio je da se sastanemo i razgovaramo. Rekao sam da će to pitanje raspraviti Kolegijum NSRS. Ne bježimo ni od toga, ali imajući uvidu da Kolegijum raspravlja o tome, bilo je nepotrebno. Nije to bio kilometarski, već kratak razgovor”, rekao je Govedarica.

“Zvao je mene, SDS i NDP. Rekao sam jasno da su na sjednici Kolegija legitimni zahtjevi poslanika kojima se čuva RS i da očekujemo da se to prihvati. To je bio jedini razgovor”, rekao je Borenović.

Opozicija je nastavila da, stojeći na mjestu gdje se nalazi skupštinsko rukovodstvo, blokira rad Narodne skupštine, objašnjavajući to rade jer najviši zakonodavni organ u RS ne radi po zakonu i ustavu.

Blokada rada skupštine traje od sinoć i neće biti otklonjena dok se ne stvore uslovi za demokratski i zakonit rad Parlamenta RS.

Skidanje revizorskih izvještaja s dnevnog reda skupštinskog zasjedanja je bio glavni okidač opoziciji da prekinu sa diktatom rada od strane skupštinske većine, koju predvodi SNSD.

SHARE