Gost Kruga 99 bio je  Blagoje Grahovac, general u penziji, kolumnista podgoričkih “Vijesti”. Intelektualci su razgovarali o geopolitičkim pitanjima, prije svega odnosima unutar regije.

Grahovac tvrdi da rata biti neće. Smatra da su građani bivših jugoslovenskih zemalja vide da rat ništa dobro nije donio.

„ I zato ja ubjeđujem naše regionalne lidere, ili one koji podgrijavaju ratnu retoriku, džaba Vam je“, rekao je general u penziji Blagoje Grahovac.

Za Adila Kulenovića, predsjednika Kruga 99 opasnost od novih sukoba predstavlja zahtjev za preispitivanje rada Suda i Tužilaštva, te insistiranje na odlasku stranih sudija.

„Poslednji istupi Dragana Čovića i Milorada Dodika u vezi sa sudstvom i Tužilaštvom, u vezi sa Ustavnim sudom uopšte opstajanjem demokratskog pravnog sistema nagovještavaju da u predstojećih godinu dana je očekivati eskalaciju radikalnih zahtjeva“, kazao je Kulenović.

„Ako lideri političkih partija neprekidno optužuju nekoga drugog, a ne vide da u sopstvenom narodu, stepen ugroženosti je došao do rizika, to je ništa drugo nego ratno huškanje“, dodao je Grahovac.

Blagoje Grahovac napisao je tri knjige, Glasovi iz gluve sobe predstavlja nezaobilazno svjedočanstvo iz ratnih štabova devedesetih, i njegova je nejpoznatija knjiga.

SHARE