Vučićev dolazak u BiH, na Samit premijera u Sarajevu, Milorad Dodik iskoristio je za skupljanje političkih poena, a zarad jačanja svog glasačkog tijela. Tu je priliku iskoristio za već ustaljene tvrdnje poput onih da BiH nije država te da se skup u Sarajevu nije mogao nazvati Samit premijera jer Denis Zvizdić nije premijer. Dodiku je odgovorio novinar Danijal Hadžović. Ako Denis Zvizdić nije premijer onda ni SNSD nije stranka.

Bosna i Hercegovina nije država, državne institucije su zapravo zajedničke institucije, a Denis Zvizdić nije premijer koji rame uz rame može stajati s premijerima drugih država, nego je predsjedavajući Vijeća ministara. Sve su ovo izjave koje sigurno zvuče poznato jer Milorad Dodik iskoristi svaku priliku koju može da ih ponovi. Isto je učinio i prije nekoliko dana, nakon sastanka sa premijerom Vučićem, osvrnuvši se na održani Samit premijera u Sarajevu.

Novinar Slobodne Bosne Danijal Hadžović smatra da je ovo samo Dodikov način da obezvrijedi Samit premijera zemalja Zapadnog Balkana. Tu je tvrdnju potkrijepio dokazima. Činjenicama koje i Dodik dobro zna.

“Vijeće ministara je samo jedan od naziva koji postoji za organ izvršne vlasti neke države. Pored BiH Vijeće ministara imaju npr. Italija, Holandija, Albanija… Dakle, to je samo jedan od naziva koji postoji za izvršnu vlast”, kaže on.

Dakle, dodaje Hadžović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je premijer Bosne i Hercegovine. Potpuno ravnopravanim ostalima, među njima i Aleksandru Vučiću.

“Od načina na koji se bira, preko načina na koji vrši tu funkciju. Da li je tu u pitanju još jedan od besmislenih Dodikovih pokušaja da na taj način nastoji umanjiti u očima javnosti državnost BiH međutim radi se zaista, kada ogolimo to, o demonstracije jedne potpune političke nepismenosti”, navodi Hadžović.
Hadžović se pita da li je sve ovo odraz neznanja ili pak odraz nezadovoljstva nakon kratkog sastanka sa Vučićem i činjenice da se srbijasnki premijer nije želio obratiti novinarima. Zaključuje da Doikovom logikom, partija koju vodi uopće nije politička stranka.

“SNSD u svom nazivu nema riječ stranka nego Savez nezavisnih socijaldemokrata. Ako bismo slijedili Dodikovu logiku, to bi ispalo da SNSD nije stranka niti da se uopće može smatrati političkom strankom jer se ne naziva strankom nego se naziva savezom” , kaže novinar Slobodne Bosne.

Dodikove teze, tj. svo političko neznanje koje je pokazao, su elementarne činjenice koje student prve godine fakulteta političkih nauka ima u malom prstu, istakao je na kraju Hadžović. Sramotno je kaže, a pomalo i komično da osoba koja godinama obnaša jednu visoku političku funkciju gordo i dosljedno istrajava u svojoj gluposti pokazivanja elementarnog neznanja o osnovnim političkim činjenicama.

SHARE