BiH je civilizovana država i jučerašnjom organizacijom je dokazala da dobrom koordinacijom i saradnjom rizika za bezbjednost nema, poručio je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Mektić se obrušio i na Milorada Dodika. Kako kaže, Dodik molio Vučića za sastanak, a za zvanični Beograd Dodik je persona non grate. Nije ostao dužan ni hrvatskoj predsjednici koja je ponovo izjavila da u BiH “dolazi do rasta ekstremističkih grupa”.

Jučerašnji Samit prošao je bez ijednog incidenta. Na taj način BiH je poslala poruku svijetu da je dobar domaćin, ali i država koja ima kapacitete za organizaciju ovakvih događaja.

“Zbog toga je bilo juče jako značajno da regionu i cijelom svijetu pošaljemo poruku da smo mi civilizovana država, da ovdje se poštuju i vrijede svi demokratski principi i da u jednoj takvoj atmosferi organizujemo takve samite“, poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti je otkrio novinarima da je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon velike molbe pristao na sastanak s Miloradom Dodikom. Kako je rekao, za 16 minuta su uspjeli, kako Dodik navodi, razgovarati i o bolnici u Kasindolu, izgradnji mostova, novim radnim mjestima…

“Po ovome svemu što je jučer govorio ko da je bio na slavi kod njega dva dana najmanje pa su o svemu  tome pričali“, rekao je Mektić.

Mektić tvrdi da je Dodik nepoželjan za zvanični Beograd.

“Milorad Dodik je neka vrsta persone non grata i samo na ovakav način na koji se juče sastao s njim zapomaganjem, kukulekanjem i ne znam na koji više način se sastao, Dodik se dočepao mikrofona i pričao ko da su sedam dana sjedili“, kaže Mektić.

Mektić je poručio Miloradu Dodiku da je njegova politička karijera završena.

“Dolazi druga faza, a to je utvrđivanje odgovornosti za pljačku i kriminal pomoću kojeg je RS dovedena na ivicu siromaštva i zato mu predlažem da se bavi ovom fazom“, poručuje Mektić Dodiku.

Odgovorio je i hrvatskoj predsjednici. Kako kaže, ona u Hrvatskoj priča jedno, a kad dođe u BiH drugo.

“Mi sa hrvatskim obavještajnim službama imamo izuzetno dobru online saradnju i mi u našim zajedničkim analizama nemamo takve zaključke. Odakle ona crpi takve informacije nije mi jasno“, rekao je Mektić.

Odgovarajući na daljnja novinarska pitanja, ministar sigurnosti BiH potvrdio je da se vodi ponovna istraga protiv Nikole Špirića, i to „hiljadu puta ozbiljnija nego prijašnja“.

SHARE