Milorad Dodik bi zbog svoje politike trebao biti smjenjen. Trebala bi reagovati međunarodna zajednica ali i domaće institucije i zvaničnici. Tvrde ovo bh. stručnjaci ali zaključuju da danas Dodika nema ko sankcionisati.

Odavno nismo u fokusu velikih sila, a domaći zvaničnici ne mogu uraditi ništa zbog komplikovanog državnog ustroja. Ipak, kažu, ne znači to da će stvari još dugo ostati ovakve.

“Sanjamo da pripojimo i da postanemo jedinstveni dio sa maticom Srbijom” – izjavio je na proslavi povodom Dana RS-a Milorad Dodik. Ta izjava ne bi smjela proči bez poslijedica. Predsjednik manjeg bh. etiteta, zbog svoje retorike i ponašanja, odavno je zaslužio sankcije, a profesor Kenan Ešref Radidagić smatra da bi, u prošlosti, Dodik davno bio smjenjen. Danas ga kaže, nema ko sankcionisati.

“Moramo imati u vidu da živimo u vremenu u kojem međunarodna zajednica jednostavno, s jedne strane nije dovoljno zainteresirana za rješavanje problema u BiH jer smatra da je BiH država koja bi svoje probleme trebala rješavati sama ako želi da se pokaže  kao država koja je spremna za evropski put” – pojasnio je Ešref Kenan Rašidagić, univerzitetski profesor.

A Dodik već neko vrijeme nezaiteresovanost međunarodne zajednice koristi. Analitičarka Ivana Marić smatra da se predsjednik RS-a igra sa međunarodnom zajednicom. I da je lopta uvijek na njegovom terenu.

“Očekivati od njega da se suzdrži od toga je kao da biste od lešinara očekivali da ne pojede ranjenu životinju koja leži na podu. On se upravo tako ponaša. Primjetio je slabost. Primjetio je da OHR i Inzko samo izražavaju zabrinutost, da ne mogu postiči konsenzus” – smatra Ivana Marić. Ostaju samo domaći zvaničnici. Vladajuće političke partije i probosanske snage u BiH.

“Ono što mogu učiniti je neka vrsta deklarativnog opredjeljenja odnosno zajedničkog djelovanja da bi se minimizirala šteta koju nanose političari RS-a. Međutim zbog načina na koji je ustrojena BiH, zbog trojednog političkog sistema jednostavno uvijek je postojala i danas postoji mogućnost da bilo koja od strana taj projekat BiH može ugroziti bez sankcija” – izjavio je Rašidagić.

Ivana Marić je dodala da mi imamo pravosudne institucije i političare koji bi se trebali time baviti.

“20 godina je prošlo od rata, a mi još čekamo pomoć međunarodne zajednice” – istakla je.

Ipak, neće biti ništa od odvajanja Republike Srpske ili spajanja sa Srbijom, jedinstveni su stručnjaci. Kažu, jedino do čega Dodik može dovesti entitet je potpuni kolaps.

“Politika koju vodi Milorad Dodik je jednostavno bankrotirana. Ona je ekonomski bankrotirana, pogledajte samo pokazatelje u kakvoj je situaciji Republika Srpska. Ona je bankrotirana i sa moralne i sa svake druge strane. Ona jednostavno nema svoju budućnost” – zaključio je Ešref Kenan Rašidagić, univerzitetski profesor.

Na koncu, Dodik će čini se sam sebe smijeniti, zaključuju stručnjaci. Politikom koja ne vodi nigdje i statistikama koje su poražavajuće.

SHARE