Starost nije kraj, a da je tako zna i nana Gope iz Hambarina kod Prijedora. Sa 88 godina sije baštu, kuha, putuje i druži se sa najbližima. Živi život u pravom smislu te riječi.

Preživjela je dva rata, živjela u izbjeglištvu, rodila sedam sinova i tri kćerke. Sada ima 26 unučadi i 19 praunučadi koji su razbacani po svijetu.

Gope Rizvančević: “Ali kada dođu ovdje svi, eto ih, i neće niko da ide svojim roditeljima. Oko mene:”Majka,majka!”. Spavaju kada dođu, on može i ovdje, samo neka sam kod majke.”

Jedan od sinova kaže kako majku vodi svugdje, jer voli da putuje i obilazi mjesta na kojima nije bila ranije.

Hasan Rizvančević, sin: “Sada planiramo prije zime da idemo kod moje sestre, njene kčerke, u Zagreb malo jer ona voli putovati, često je hoće glava zaboljeti, ali to je najvjerovatnije od cigareta, puno puši cigareta, a u jednu ruku, to je i održava.”

Kćerka živi u Zagrebu, sinovi u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj. Gopu pripazi i unuk Irnes koji uživa u njenom društvu.

Irnes Rizvančević, unuk: “Kada majka izjasni želju da je gladna, da bi išla negdje, ja je stavim u auto, idemo negdje do grada da nešto pojedemo, popijemo. Vratimo se, ja je pitam za pomoć u kući, šta je potrebno, ona mi kaže. Tako ja volim provoditi dane sa njom i biti tu. Skuhamo kafu, sjednemo, ispričamo se, baš lijepo.”

I dalje u pokretu, majka živi život u pravom smislu te riječi. Prošlost je iza nje, a sadašnjost čuva i grli s obje ruke. Naslonjena na staru ogradu dočekuje svoje najmilije i ispraća ih nazad u svijet.

SHARE