Od poslijedica smrzavanja u našoj su zemlji preminula dva muškarca – jedan na području Banjaluke, a drugi na području opštine Ribnik. Ledeni val koji je zadesio skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu, iz naše zemlje bi trebao otići do kraja sedmice.

Meteorolozi za petak najavljuju zatopljenje. S toplijim vremenom predviđaju i padavine koje će, kažu, ovaj put izazvati veće probleme.

Skoro cijela Bosna i Hercegovina i danas je okovana ledom. Građani užurbano hodaju ulicama, a oni koji ne moraju, ne napuštaju toplinu svojih domova. Saobraćajnice su uglavnom prohodne ali saobraćaj se zbog, poledice, odvija otežano. Ovim ekstremnim uslovima, na koje građani BiH uglavnom nisu navikli, u petak bi trebao doči kraj.

“U petak, 13. januara očekujemo promjenu vremenskih uslova pa se širom BiH očekuju padavine. I temperature će biti nešto ugodnije pa se jutarnje temperature u Bosni očekuju od -15 do -10. U Hercegovini će biti puno toplije, oko 0 stepeni. Dnevne temperature u Bosni kretat će se od -3 do 2 stepena.”

Do tada, prizori zaleđenih rijeka i jezera širom naše zemlje izgledaju nestvarno. Kao i mnoga druga, potpuno su zaleđeni Jablaničko jezero i jezero Drenova nadomak Prijedora. U gradu druga slika. Najmlađima je snijeg donio radost, a zimske službe ubrzano rade kako bi građanima olakšali svakodnevnicu.

Čisti se i Banjaluka. Ali nedovoljno, smatraju građani.

“Novi snijeg koji se očekuje u Bosni izazvat će veće probleme obzirom da se već mjere određene količine 10-15 cm snijega.”

U Federaciji BiH raspust je  produžen do 16. januara, a izdate su i preporuke za skraćenje radnog vremena ondje gde je to moguće. Rijeka Sava osvanula je okovana ledom, a čak je i u Mostaru, koji je jedan od najtoplijih gradova u zemlji, izmjerena temperatura od 11 stepeni Celzija ipod nule.

SHARE