Pozvat ćemo sve probosanske stranke početkom septembra na sastanak, da dogovorimo zajedničko djelovanje na izborima u RS, najavio je to lider pokreta Odgovor Ćamil Duraković. Iako zajedničkim nastupom imaju više šansi za bolji rezultat, teško da će Odgovor okupiti sve stranke.

Analiza pokazuje da samo zajedničkim nastupom probosanskih stranaka je moguće ostvariti adekvatan i vidljiv rezultat na izborima u RS, kaže Ćamil Duraković. Naročito misli na veći broj mandata u NSRS, kako bi i svi koji nisu Srbi imali uticaja na sastav Vlade RS.

“Pokazalo se da jedino zajedno možemo postići neke rezultate na nivou entiteta. Iduće godine očekujemo Opšte izbore gdje želimo predstaviti platformu Odgovor koja uglavnom govori o zajedničkom nastupu probosanskog bloka političkih opcija”, istakao je Duraković.

Tako će, najavio je Duraković, početkom septembra pozvati sve stranke sa ovim predznakom da pokušaju postići dogovor. Kako zvanični poziv još nije upućen, još se ne zna ko će se od stranaka odazvati.

“Odgovor niti će povezati niti će podijeliti Bošnjake. Postoje krovne organizacije unutar Bošnjaka u BiH koje povezuju Bošnjake. To su, najvećim dijelom, političke partije, a prije svega krovna organizacija unutar Bošnjaka Islamska zajednica”, stava je potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

150 hiljada Bošnjaka živi u RS. Zbog svakog od njih, smatra Duraković, potrebno je postići dogovor.

“Mi vrlo dobro znamo da će biti teško doći do nekog zajedničkog političkog djelovanja, ali ćemo sigurno približiti neke stavove koji govore u interesu jednog naroda, a ne jedne ili dvije političke opcije. Ovdje je cilj pokazati da niti jedna stranka nema ekskluzivno vlasništvo nad narodom”, dodaje Duraković.

Ipak, Salkić je stava da sve ove stranke imaju jednu poveznicu – nebriga aktuelne vlasti u RS za Bošnjake.

“Malo imamo zajedničkih prijatelja, ali imamo zajedničkog neprijatelja i probleme koji bi trebali da nas zbližavaju da zajedno radimo na njima”, naglasio je Salkić.

Iz Demokratske fronte su nam rekli da će odluku o ovome donijeti na organima stranke. Duraković je svjestan da neće moći okupiti sve stranke, ali je cilj okupiti što veći broj, kako bi postigli što bolji izborni rezultat.

SHARE