Optuženi Bibić za posao stomatologa tražio 25.000 maraka

Abid Kerla izjavio da je Safeta Bibića upoznao u proljeće 2016. godine, te da je nekada umjesto riječi zaposlenje koristio termin "projekat"

Suđenje u predmetu za nezakonita zapošljavanja u javnom sektoru jutros je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno saslušanjem Amre Babić, načelnice Općine Visoko. Ona je potvrdila da poznaje optuženog Senada Traku, za kojeg kaže da je ugledni privrednik i kantonalni zastupnik ispred stranke BPS u Skupštini ZDK, te Amira Zukića i Asima Sarajlića koji su joj bili stranačke kolege.

Saradnja sa Trakom je, kaže načelnica Babić, bila strogo poslovna, korektna i ticala se građana Visokog. Na temu zaposlenja nisu razgovarali, niti joj je direktno oko toga išta govorio.

Svjedokinja Faida Hasukić zaposlena je u centrali SDA i Zukića poznaje još od 1994. godine kada su zajedno radili u Općini Centar. Na oba radna mjesta joj je bio šef.

U SDA je do 2016. godine radila kao tehnički sekretar, dok je Zukić bio generalni sekretar stranke. Kancelarije su im u to vrijeme bile smještene u ulici Alije Isakovića, dok je centrala stranke u Mehmeda Spahe (gdje su i danas smješteni). Kao tehnički sekretar obaveza joj je bila da sjedi uz telefon, prima poštu, zavodi je i raznosi.

Svjedokinja je kazala da u Zukićevoj kancelariji nikada ništa nije bilo zaključano, te da je skupa sa Zukićem detaljno raspremala pred kraj godine.

Odgovarajući na pitanja advokatice Senke Nožice svjedokinja je odgovorila da u Zukićevoj kancelariji nikada nije vidjela nikakav novac. Advokatica je pojasnila da je među privremeno oduzetim predmetima od njenog klijenta nalazi i koverta s novcem, o čemu postoji i potvrda.

Svjedok Abid Kerla, glavni tehničar u Psihijatrijskoj bolnici KS-a, izjavio je da je optuženog Safeta Bibića upoznao u proljeće 2016. godine. Od tada ga je Bibić, kaže, stalno zvao i raspitivao se da li poznaje nekoga da mu treba posao vodoinstalatera u preduzeću Vodovod.

“Spominjao je da zaposlenje fizičkog radnika košta 10.000 do 12.000 KM, a sa fakultetskim obrazovanjem i 20.000 KM”, kaže Bibić.

Dalje je ispričao da je na molbu prijatelja Bibića jedne prilike pitao koliko košta zaposlenje stomatologa na šta mu je Bibić prvo rekao 22.000 KM, a potom je cijenu podigao na 25.000 KM.

Tužilaštvo je zanimalo da li je Bibić nekada umjesto riječi zaposlenje koristio riječ “projekat”, što je svjedok potvrdio.

Suđenje se nastavlja 28. januara.

Ostavite svoj komentar