Hrvatska, ali i javnost u regiji, pomno ovih dana prati propast posljednjeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića kao i sudbinski put najveće hrtvaske korporacije Agrokora.

U Zagrebu je danas održan sastanak Agrokorovih dobavljača kojima je korporacija dužna oko 16 milijardi hrvatskih kuna. Nakon dvosatnog sastanka poručeno je da dobavljači žele stabilnost svojih kompanija, ali i Agrokora.

Ivica Todorić najvjerovatnije je već izgubio Agrokor. Koncern je u srijedu objavio kako analizira moguće opcije stabilizacije poslovanja, a kraj je zapravo, smatraju upućeni, došao prije godinu dana kada je Agrokor, tj. Konzum preuzeo Mercator.

Todorićevo se carstvo, tvrdi hrvatski novinar Ilko Ćimić, koje je izgradio uz pomoć države i na teret cijelog društva, polako ruši već godinama.

“Preveliki zalogaj za već tada dovoljno zaduženi Agrokor. Kreditne agencije su već krajem prošle godine upozoravale na zaduženost Agrokora, smanjivale su rejting tvrtki, međutim više ekonomskih faktora u Hrvatskoj odbijalo je tako nešto” – izjavio je za TV1 Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr.

Agrokor je odustao od jednog kredita koji bi na naplatu stigao tek 2019. godine. Obveznice Agrokora na stranim berzama doživjele su krah. I iako je bilo očito da je stanje u Agrokoru kritično, predstavnici resorne vlasti u Hrvatskoj ponašali su se kao glasnogovornici koncerna. I tako je bilo sve do nedavno.

“Ivici Todoriću su prošli političari dali priliku da izraste ovoliko, na ovu razinu, pa da može uticati na ovakav način na tržište. Niko osim Ivice Todorića nije odgovoran  za stanje u Agrakoru” – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Premijer Andrej Plenković dodao je da temeljito prate situaciju sa Agrokorom iako je riječ o privatnoj kompaniji.

“Mi ćemo učiniti sve da hrvatsko gospodarstvo i naš finansijski sistem bude stabilan” – poručio je Plenković.

U cijeloj priči, osim Agrokora, glavni su akteri Rusi, tačnije ruske banke.

“Rusi su jedni od najvećih vjerovnika Agrokora koji su davali kredite Agrokoru. Riječ je o Sberbanci” – zaključio je Ćimić.

Problemi za Todorića postoje i u Srbiji. Srbijanski privrednik Boban Rajić isključio je struju u nekim prodavnicima koje iznajmljuje Todorićevom Mercatoru i u znak protesta protiv neplaćanja izloge obojio u crno. Kako će se situacija odvijati, strahuje se i u BiH u kojoj Agrokor zapošljava oko 5.000 ljudi i u kojoj je preuzeo i proizvodnju bezalkoholnih pića.

Unatoč problemima, novinar Ćimić smatra da će ovo biti kraj samo Ivici Todoriću, a da će Agrokor, sa Rusima ili nekim drugim na čelu, opstati.

SHARE