Hitna procedura zakona o akcizama i drugi put nije dobila podršku državnog Zastupničkog doma. 19 glasova za, isto toliko protiv, te dva suzdržana vratili su akcize u skraćenu proceduru, što će vjerovatno značiti i prekid aranžmana s MMF, ali i onemogućiti nastavak izgradnje saobraćajne infrastrukture kroz BiH.

Ključ za usvajanje hitne procedure bio je kod dvojice od takozvane četvorke zastupnika SDA – Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića.

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u PS BiH: Pisalo je negdje da sam klanjao istiharu i da mi je došlo da znam koje će građevinske firme graditi autoputeve. Podjeljene su po nacionalnoj strukturi i u principu su bliske vladajućim političkim partijama.

Uslijedila je duga i iscrpljujuća rasprava. O hitnoj proceduri, protiv koje je bio SDS, SDP, DF, NDP, te od SDA odmetnuti Salko Sokolović i Senda Šepić, ali i o Ahmetovićevim i Mehmedovićevim mjerama.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u PS BiH: Prvi i drugi zaključak su neka garancija da građani neće trpiti veliku štetu.

Momčilo Novaković, zastupnik NDP u PS BiH: Apsolutno je nemoguće ovaj zahtjev ispuniti. Nemoguće je i da mi nečim ovdje obavezujemo entitetska ministarstva.

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u PS BiH: Ovi zaključci su djelom neprovodivi, dijelom suprotni zakonu, a dijelom su potpuno promašili zgradu. Federalni Parlament je par stotina metara niže.

Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH: Hitnost se ogleda u činjenici da je neophodno graditi autoceste. Zbog toga su akcize neophodne. Mi o ovom pitanju pričamo od jula prošle godine.

Nakon višesatne rasprave, Dom je odbio prvo glasati o Mehmedovićevim i Ahmetovićevim mjerama. To je značilo i manjak njihove podrške hitnoj proceduri. Bez njih nije moglo, pa će akcize u skraćenu proceduru.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u PS BiH: Obzirom da nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka kojima bi se zaštitili građani od novog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica, mi mi to nismo bili spremni podržati u hitnoj proceduri.

– Očekujete li sankcije stranke?

To me najmanje zanima. Meni je preći stav mog naroda nego mog lidera.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD u PS BiH: Nije samo pitanje donošenja odluke od MMF-a u vezi s drugom tranšom kredita. Ovo je znak ostalim finansijskim institucijama da tako isto nastupe prema BiH. Sve će otkazati saradnju s BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u PS BiH: Očigledno da je Parlament još jednom odbio da poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru. Takvo poskupljenje nema prateće mjere.

Iz SDS kažu – dvije dobre vijesti za građene nakon glasanja.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS u PS BiH: Prva dobra vijest je da će ostati njihovi đepovi sačuvani od onih koji neodgovorno upravljaju budžetima i javnim sredstvima i koji, kad im god zafali novca, zavuku ruku u đep građana ove zemlje. Druga dobra vijest, za građane RS, jeste što su danas konačno pale maske i SNSD je pokazao pravo lice. Mislim da ste i vi bili svjedoci simbioze košarca i Džeferovića i međusobnih komunikacija i konsultacija Košarca predsjednikom Izetbegovićem. Bio je, kako imamo informacije, uključen i Milorad Dodik.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD u PS BiH: Kakve odnose SDA i SNSD i šta ima SNSD i SDA?! SNSD je u opoziciji i namjerava ostati do kraja mandata.

Skraćena procedura u koju je zakon o akcizama vraćen, znači da pred zastupnike može tek za 15 dana. Ukoliko MMF ponovo BiH ne progleda kroz prste, a radio je to često, moglo bi značiti da je aranžman prekinut, te da druga tranša neće biti isplaćena BiH.

SHARE