BiH je zvanično protiv izgradnje Pelješkog mosta. Državni Zastupnički dom se, usvajanjem deklaracije koju je podržala većina stranaka, usprotivio izgradnji i pozvao Hrvatsku i EU da obustave sve radnje. Glasovima Saveza za promjene osigurana je i entitetska većina, a sve nakon burne, gotovo cjelodnevne rasprave. 

U isto vrijeme, Hrvatska je, slučajno ili ne, odgodila izgradnju nakon što ih je Evropska komija jučer pozvala da se konsultiraju sa našom zemljom.

Stav SDA, ali i većine zastupnika koji su na prošloj sjednici potpisali Deklaraciju o zgradnji Pelješkog mosta, je da je na snazi odluka Predsjedništva iz 2007. godine. U njoj se tvrdi da je BiH protiv izgradnje dok se ne riješi pitanje granice. Priča je aktuelizirana kada je dobijena informacija da se kreće s izgradnjom.

“Imali smo mišljenja nekih kolega iz HDZ, koji su veću brigu iskazivali za izgradnju Pelješkog mosta nego za BiH. Mi ničim ne sporimo da Hrvatska treba spojiti svoju teritoriju, ali tražimo da poštuju naše pravo na otvoreno more”, smatra Amir Fazlić, zastupnik SDA u PS BiH.

“Treba razlokovati neškodljiv prolaz od slobodne komunikacije BiH, od teritorijalnih voda do otvorenog mora”, kaže Denis Bećirović, zastupnik SDP BiH u PS BiH.

HDZ je tražio da se odustane od izglasavanja deklaracije. Tražili su i informaciu Predsjedništva i Vijeća ministara o planiranom problemu izgradnje Pelješkog mosta.

“Čini mi se da u ovom trenutku nisu sazreli uslovi da se ovakva deklaracija usvaja, jer ništa bitno neće riješiti. Može nas dovesti u goru situaciju oko dobrosusjedskih odnosa, pa i unutar naših političkih odnosa”, ističe Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ BiH u PS BiH.

“Ako ništa, rezultat rasprave će biti obaveza izvršnoj vlasti da počne ozbiljne pregovore sa Hrvatskom oko rješenja ovog problema”, kaže Momčilo Novaković, zastupnik NDP u PS BiH.

“Sve je ovo igrokaz i rješavanje nekih odnose stranaka unutar, nazovimo je, vladajuće koalicije, odnosno interesne, a da bi se zadržale pozicije”, dodaje Damir Bećirović, zastupnik DF u PS BiH.

Iz SBB BiH su se osvrnuli na brojna pisma zvaničnika SDA i HDZ poslana hrvatskim i zvaničnicima EU u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

“To šteti interesima BiH i samo pogoduje predizbornim interesima SDa i HDZ. SBB je reagirao kada smo u deklaraciji vidjeli opasnu rečenicu – koja zahtjeva povlačenje BiH iz ugovora o granici, a koji je koristan za interese BiH. Tražili smo da se to izbaci”, smatra Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH.

SNSD nije podržao deklaraciju jer je vlast demolirana zbog odnosa unutar koalicije.

“Mi nemamo zvaničan stav Predsjedništva, nemamo ni Vijeća ministara. Kada je bila rasprava u vezi sa Pelješkim mostom, na sjednici nije bio ni ministar vanjskih poslova, ni niti prometa i komunikacija, niti bilo ko iz Predsjedništva”, rekao je Staša Košarac, zastupnik SNSD u PS BiH.

A dok u BiH traju prepirke Hrvatska je odgodila početak gradnje Pelješkog mosta. Navodni razlozi su problem s tenderom. Ipak, s obzirom da se problem javlja dan nakon što je EK istakla da očekuje da se Hrvatska, prije igradnje konsultira s BiH, ovo bi zvaničnom Zagrebu možda mogao biti samo izlazna karta iz situacije u koju su se sami doveli.

SHARE