Veliki intres Mostaraca ali i šire bh. javnosti izazvao je dvodnevni posjet lidera LDP-a Srbije Čedomira Jovanovića Mostaru. Jovanović je bio gost Centra za mir i Mostarskog kruga u petak i subotu, a u punoj sali mostarskog Hotela Bristol održao je tribinu na temu – Kako do pomirenja u regiji. Posebno su značajne poruke koje je upravo Mostaru uputio ovaj srbijanski političar.

Za predsjednika LDP-a grad Mostar je, kao i za mnoge druge, simbol stradanja i besmisla rata, ali i simbol neuništive nade i vrline zbog koje slavimo mir.

Šetnja starom jezgrom grada i susret sa mostarskim skakačima bila su samo uvertira za tribinu o pomirenu u regiji.

Na tribini Mostarskog kruga nezapamćeno interesovanje Mostaraca, koji su za Jovanovića imali brojna pitanja, ali i prave odgovore. Govoreći o Mostaru, istakao je kako nikome nije u interesu da se Srbi vrate u grad na Neretvi.

Na koncu i riječi zahvale domaćinima. Kaže da je Centar za mir, okupio sve ono što vrijedi u svijetu. Bez obzira na razlike i bez obzira govorili se o Mendeli ili Havelu i drugim laureatima nagrade za mir, jer su svima isti motivi. Kaže, da je malo naroda poput onih na ovim prostorima koji znaju koliko je mir veličanstven i koji su tu lekciju naučili na sopstvenim greškama i dodaje: Mi cijenimo mir pošto smo ga prethodno svojim greškama uništili.

Jovanović je posjetu okončao posjetom Sabornoj Crkvi u Mostaru i posjetom Partizanksom groblju.

SHARE