Započeta sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta ipak je prekinuta, nakon što se zastupnici iz RS, kako su i najavili, nisu pojavili u sali. Očekuju vraćanje Predsjedništva u ustavne okvire, te konačnu odluku kolektivnog šefa države o mogućoj reviziji presude protiv Srbije.

Sjednica je, po planu, počela u 10 sati. U klupama, osim Sadika Ahmetovića, nije bilo zastupnika iz RS. Većina za raspravu je bila, ali ne i entitetska, potrebna za odlučivanje. Nakon intoniranja himne, predsjedavajući je zatražio pauzu kako bi Kolegij odlučio šta dalje.

“Obavještavam vas da je prošireni Kolegij zasjedao i odlučio da se današnja sjednica Zastupničkog doma odloži i nastavi sedmog marta”, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH (SDA).

Iz SDS-a poručuju – majorizacija jednog naroda nije dobra za BiH. Očekuju da Predsjedništvo riješi pitanje eventualne revizije presude.

“To je ono što smo tražili. Ne tražimo bojkot, nego odgađanje s ciljem vraćanja u ustavne okvire, da niko sebi za pravo ne uzima više nego mu pripada. Ne može Bakir Izetbegović, ne mogu Bošnjaci ni niko u zemlji uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetu”, tvrdi Borislav Bojić, zastupnik SDS u PS BiH.

“Nedolazak na sjednice bez opravdanih razloga je kršenje Dejtonskog mirovnog i ponašanje protivno poslovniku Doma. Nije konstruiktivno i ucjenjivati rad Doma bilo kojim drugim pitanjima”, dodao je Džaferović.

“Onda kada se odlučimo za blokadu, reći ćemo da je blokada. Riječ je o legitimnoj inicijativi da se sjednica odgodi s obzirom na činjenice da se Bakir Izetbegović bavi aktivnosima u vezi s revizijom na vaninstitucionalan i neustavan način”, kaže Staša Košarac, zastupnik SNSD u PS BiH.

Jedini način da se pokrene revizija presude, jeste da to odluči Predsjedništvo, poručio je Košarac.

“Pričati s predstavnicima civilnog društva ili akademskom zajednicom, jeste legitimno, ali odluku donosi Predsjedništvo BiH, a ne nevladine organizacije u BiH”, naveo je Košarac.

“Pitanje revizije je odvojeno pitanje od pitanja rada institucija BiH. To će ići svojim putem i nije moguće spajati ova dva pitanja”, kaže Džaferović.

“Ne bih ulazila u razloge apsolutno. Raditi sjednicu bez legitimnih predstavnika jednog naroda najmanje je što treba BiH u ovom trenutku”, jasna je Borjana Krišto, dopredsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH (HDZ BiH).

“Glas DF-a je bio suzdržan, jer mi ne pada na pamet da rješavam odnose unutar vladajuće koalicije”, kategoričan je Damir Bećirović, zastupnik DF u PS BiH.

Članovi i lideri koalicije imaju probleme između sebe i neoprostivo je da ih rjašavaju preko leđa građana i institucija, poručili su iz opozicije.

SHARE