Požari i dalje ne jenjavaju u Hercegovini. Najteža situaicija i dalje u Ljubinju. Požar se približio  naseljima i izgorjela je jedna kuća. Mještani ne pamte ovakav požar.

Vjetar otežava situaciju.Vatrogasci su na terenu . U pomoć su stigle i kolege iz Nevesinja i Gacka.

„Mi ne možemo s postojećom opremom ništa, potrebna su duga crijeva, jak je vjetar nemoguće  je  reagovati samo sa naprtnjačama, guši nas  dim“, kažu vatrogasci.

Mnogima su poljoprivredna dobra uništena, . Kažu da je situacija takva da su prepušteni sami sebi.

„To smo stvarali 4-5 godina, žena, ja i majka. Sada smo, glupo je reći bez ičega ostali, ali smo uskraćeni za dosta toga. Borba sada nastaje. Šta drugo da kažem“, pojašnjava mještanin Milan Škorić.

Požar  je buknuo prije dva dana. Iako je izgledao  bezazleno, pretvorio se u   stihiju koju mještani Ljubinja ne  paamte

„Promjenom smjera vjetra  pretvorilo se u stihiju koja je  dužine i trideset kilometara“, pojašnjavaju mješatani.

Požari su još uvijek aktivni u selima Bančići i Mišljen gdje je izgorjela štala, pomoćni objekt i košnica sa pčelama. Veliki je problem što su vatrogasci slabo opremljeni. Apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom

Požar koji se širio od Fortice iznad Mostara prema naseljima, te istočno prema Podveležju i dalje je aktivan. Požar se proširio prema Gostinom brdu i selu gdje ima privrednih objekata.

Požarište je trenutno udaljeno tristotinjak metara od stambenih zgrada. Na gašenju požara učestvuju dva vozila i šest vatrogasaca. Mostarski vatrogasci su 24 sata na terenu, a u gašenju požara pomaže im lokalno stanovništvo.

SHARE