Takozvana Islamska država, preko svog internet magazina, proteklih dana poslala je otvorenu prijetnju čelnicima Islamske zajednice BiH, a među njima i reisu Kavazoviću. Ovo nije prvi put, a vrh države i stručnjaci za sigurnost pozivaju na zaštitu poglavara, te da se prijetnje shvate na najozbiljniji način.

Poziv na napad je došao preko ISIL-ovog magazina Rumiyah. Uz tekst je objavljena fotografija reisa Kavazovića, njegovog zamjenika, kao i svih muftija. Član Predsjedništva kaže da je Islamska zajednica na meti jer ima kapacitet da se odupre izazovima ekstremizma.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH: Upravo umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama ovih prostora je najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe i radikalizacije islama. Pozivam nadležne državne institucije – Agenciju za koordinaciju, OSA-u i entitetske MUP-ove da ne podcjenjuju ponovljene prijetnje, da daju zaštitu rukovodstvu i imamima IZ u BiH, te da Tužilaštvo nastavi odlučno sankcionisanje ekstremista.

U Ministarstvu sigurnosti kao najveći problem vide nedostatak regulacije, koji omogućava govor mržnje, posebno na internetu. Ministar, odlučniji nego ikada, poziva ISIL na konačni obračun.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH: Pa de dođite. Da vidimo. Da raščistimo račune. Šta oni prijete odozdo… Šta oni misle, svaki dan nam puste neku prijetnju i da se mi tresemo ovdje… Ne tresmo se! Ne bojimo se! Spremni smo! Raspolažemo s dosta informacija.

Naveo je da su operativna saznanja OSA-e prije nekoliko dana dovela do otkrivanja dvije ozbiljne terorističke prijetnje.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH: Koje su imale namjeru da izvrše neki pojedinci. Oni su u skladu s tim saznanjima pronađeni u BiH, te je tako potvrđena vjerodostojnost tih informacija i presjekli smo takve namjere.

Stručnjaci s polja sigurnosti smatraju da prijetnje treba ozbiljno shvatiti i djelovati. Posebno ako se uzme u obzir da prijetnje nisu upućene prvi put.

Goran Kovačević, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka: Moramo preventivno djelovati, moramo prijetnje ozbiljno shvatiti. Ti ljudi organizuju napade po evropskim gradovima u državama sa puno ozbiljnije organiziranim sistemima sigurnosti nego u BiH.

Prijetnje je ovoga puta uputio izvjesni Ines Midžić, rođen u Bihaću a koji je pripadnik ISIL-a od 2012. godine. Slične prijetnje stizale su i ranije. Prošle godine to je bilo djelo Amira Selimovića iz Živinica koji se također nalazi u Siriji.

SHARE