Evropski put BiH i susjedne države, bila je tema ovonedjeljne sesije Kruga 99. Istaknuto je kako istupi susjeda često izlaze iz okvira dobrosusjedske saradnje, ali da ipak više čudi reakcija domaćih vlasti.

Bosna i Hercegovina treba više samopoštovanja i njen ključni problem na evropskom putu nisu susjedi već državni vrh, izjavio je uvodničar sesije državni poslanik Saša Magazinović.

“Što nas susjedi više omalovažavaju, što nas više maltretiraju, oni su sve tiši, sve ih više poštuju i njihove reakcije izostaju. Na neki način bi se mogao steći utisak da im se to čak i dopada”, kazao je Magazinović.

Kao primjer Magazinović navodi izostanak reakcije državnog vrha na posljednje istupe hrvatske predsjednice Grabar Kitarović, koji, po njemu, izlaze iz okvira dobrosusjedske saradnje. Magazinović smatra kako se evropskim integracijama bave nekompetentni.

“Postoje dva načina, jedan je način da pognemo glavu i iskažemo taj neki podanički mentalitet i radimo sve što se kaže, uključujući i prodaju državnog blaga, ne govorim samo o javnim preduzećima nego i ostalom blagu koje mi realno imamo, najviše prirodno, a drugi način je da poštujemo malo više sami sebe i da budemo jači i čvršći u razgovorima i dogovorima i onda je taj put potpuno drugačiji”, dodao je Magazinović

SDP-ov državni poslanik smatra kako vladajuće stranke, umjesto EU agende, svaka ponaosob ima svoju agendu, te da bi zajednička morala biti da se BiH sačuva “u jednom komadu do 2018. godine”. Profesorica Lada Sadiković smatra kako su srž problema upravo izbori 2018.

“Smatram da se nipošto ne smije ići u izbore 2018. prije nego što se promijeni politički sistem i prije nego što se osposobi država da samostalno ispunjava svoje međunarodne obaveze”, kategorična je Sadiković.

Sadiković ističe kako bi ključnu ulogu u tome trebali preuzeti Sjedinjene Američke Države i Evropa.

“Smatram da je krajnje vrijeme da pokažemo da nam zaista treba pomoć, a i da ovi shvate koji nam trebaju pomoći da nam pomognu na pravi način. Dakle, pozitivna diskriminacija na osnovu koje nam EU pomaže vidite da ne pruža ključne rezultate”, rekla je Sadiković.

Tako bi buduća Vlada 2018. godine zatekla mnogo bolje okruženje i politički sistem koji bi omogućio bolje rezultate – zaključila je Sadiković. To uostalom više od dvije decenije nakon rata žele i građani ove zemlje.

SHARE