Bosna i Hercegovina napravila je napretke u provedbi Reformske agende. Izjavio je ovo danas komesar za proširenje EU Johanes Han, a nakon sastanka sa državnim i entitetskim premijerima. Dodao je da konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi ali da će konkretne rezultate uskoro osjetiti i bh. građani.

Reforme se u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci intenzivno provode. Na početku mogu biti bolne ali uskoro će poboljšanja osjetiti bh. građani. Već su postignuti određeni pomaci.

“Podsjećam na usvajanje pravilnika o cijeni lijekova zahvaljujući čemu je za 10-20 posto smanjena cijena lijekova. U Kantonu Sarajevo za 20 posto se povećao broj novoregistrovanih poslovnih subjekata što je važno za jačanje privatnog sektora. U entitetima je povećano zaduživanja kod banka za 20 posto zahvaljujući manjim kamatnim stopama” – istakao je Johannes Hahn.

Reforme poput ovih, smatra predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić, privući će investitore, što će poboljšati ekonomske prilike u zemlji. A to će se pozitivno odraziti na građane.

“Mi želimo da gradimo puteve. U tom smislu BiH je predložila veliki broj projekata koji su upućeni ka nadležnim institucijama u EC i EU. Očekujemo da će dio tih projekata brzo biti odobren, tj. da će na Samitu u Trstu biti odobren” – pojasnio je predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić.

Ipak, najteže i za građane najbolnije reforme, provode entiteti. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić naglasio je da je glavna tema razgovora bila o dosadašnjem uspjehu u provođenju reformi.

„Gdje smo, šta smo uradili, kakvi su rezultati i gdje idemo, uz definiranje koje su to poteškoće i šta je to oko čega nam je potrebno pomoći na putu tih reformi”. Željka Cvijanović istakla je dobar uspjeh Republike Srpske.

“Mi smo u RS za sav ovaj period, a tu govorim i o onome što spada u 2017. godinu koje je tek počela i 2018. godinu već završili 55 posto svih obaveza. Sve one koje su bile predviđene i započeli smo neke nove” – obrazložila je.

Na kraju, entitetski premijeri su naglasili da su zadovoljni odnosom koji su entiteti međusobno uspostavili. I da će u budućnosti užurbano raditi na provedbi reformi koje će, u konačnici, koristiti svim građanima.

SHARE