Profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

Foto: Index.hr

Razvoj tehnologije promijenio je život svima nama, a veliku korist od tehnološkog napretka pogotovo mogu imati osobe s invaliditetom kojima inovacije omogućuju da rade stvari koje inače ne bi mogli, što im daje veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas, tvrtku koja se bavi razvojem raznih sustava koji olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

“Ideja je došla spontano. Radeći na fakultetu poželio sam spojiti svoja tehnička znanja iz područja elektrotehnike s mojim idealom pomaganja ljudima. Krenuo sam volontirati i upoznao sam jednu osobu koja je jako teško koristila svoje računalo zbog tetraplegije”, kaže Vrankić

To mu je dalo ideju da izradi sustav za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora.

Taj je sustav nazvao Servus jer mu je svrha bila da postane vjeran pomoćnik osobama s tjelesnim invaliditetom.

“Pokazalo se da je Servus koristan proizvod, a budući da se fakultet ne može baviti prodajom i servisiranjem proizvoda, odlučio sam pokrenuti tvrtku. Tvrtka je dobila ime E-Glas (www.eglas.hr) i osnovana je 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Kasnije su mi se pridružili dvojica kolega s fakulteta, Damir Arbula i Kristijan Lenac, koji su pomogli u daljnjem razvoju Servusa”, kaže Vrankić.

U posljednjih desetak godina razvili su niz proizvoda – od rješenja za komunikaciju osobama koje ne mogu govoriti do edukacijskih rješenja za djecu s poteškoćama.

Od početka do danas misija E-Glasa je pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi proizvodi koje razvijamo namijenjeni su upravo toj populaciji.

Jedan od njih je softver Serwantess, komunikator koji je namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Taj softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava da osoba komunicira samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Taj je softver razvijen u suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba.

Bilo je tu još nekih rješenja za multimodalno upravljanje okolinom i različitim uređajima, a u zadnje vrijeme smo se dosta usmjerili na razvoj proizvoda namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju.

“Razvili smo softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih”, zaključio je Vrankić.