Ne jenjava bura koja se podigla nakon učešća pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara u Banjaluci. Prvi će cijenu platiti zamjenik ministra odbane Sead Jusić, čiju je smjenu već zatražio SBB BiH.

Nakon što je Jusić jučer priznao da je potpisao zahtjev za učešće pripadnika OS BiH i 8. i 9. januara, SBB, koji ga je i postavio na mjesto zamjenika ministra odbrane, pokrenuo je proceduru njegove smjene. Lider SBB-a mu zamjera što se nije konsultirao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem prije donošenja odluke, ali i što nije poštovao odluke Ustavnog suda BiH.

“Nije se konsultovao ni samnom kao predsjednikom SBB-a, koji ga je nominirao na tu poziciju. Išao je čisto vojnički, da posluša naredbu ministrice Pendeš. Ovo nije klasična vojska, ovo je politika i onaj ko napravi takve greške treba da snosi odgovornost. Očekivao sam da će sam biti svjestan toga i ponuditi svoju ostavku”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH.

Jusić je i potvrdio da ostavku neće podnijeti dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost. Smatra da Radončić ima pravo da pokrene proceduru smjene, ali da će o narednim koracima govoriti nakon okončanja istrage. Oglasio se i predsjendik RS Milorad Dodik.

Smatra da su stavovi zapovjednice NATO-a  BiH Giselle Wilz, – da je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana Republike Srpske nezakonito, predstavljaju direktno kršenje načela međunarodnog prava koje ne dozvoljava uplitanje u unutrašnje poslove suverenih zemalja. RS će, kaže, stati odlučno iza pripadnika Oružanih snaga koji su učestvovali u proslavi Dana RS.

A u Banjaluici nisu bili samo vojnici koji su odali počast Mladenu Ivaniću. Na akademiji koja je uslijedila, obučeni u svečane uniforme OS stajali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba general Mirko Tepšić, komandant Operativne komande Dragan Vuković, komandant 6. pješadijske brigade Radovan Ilić, te zamjenik komandanta Komande za podršku Gojko Knežević.

Bili su tu i pukovnici Nebojša Janković i Milorad Krajšumović, a na postrojavanju Trećeg puka i pukovnik Savo Vidaković. NATO, koji se danas nije oglasio, kao i EUFOR, imaju mandat da smijene generale zbog antidejtonskih aktivnosti. To ne bi bila nikakva do sada neviđena situacija, jer su prije 12 godina tadašnji komandanti NATO štaba i EUFOR-a u BiH, smijenili načelnika Generalštaba Vojske RS Novaka Đukića, koji je ocijenjen odgovornim za propuste 16. aprila 2005. godine, kada se veći broj regruta Vojske RS zakleo na vjernost RS-u umjesto BiH.

Iz EUFOR-a su pozvali političke lidere u BiH da se uzdrže od retorike podjela i usmjere na vitalne političke i ekonomske reforme. Upozorili su da je RS dio države Bosne i Hercegovine.

SHARE