Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u tajnosti priprema prodaju BH Telecoma i HT ERONET-a, a novi vlasnici biće iz Turske i Hrvatske, tvrde u SDP-u.

S druge strane, premijer Federacije  tvrdi da je to  totalna neistina, a dokazni materijal falsifikat. Vlada koju predvode SDA i HDZ daleko od očiju javnosti pokušava privatizovati i prodati BH Telecom i HT Mostar, bosanskohercegovačke kompanije vrijedne nekoliko milijardi KM.

Takvo ponašanje ne samo da je skandalozno, ono je zapravo potpuno  nezakonito. Ovo je sve naznačeno i u još jednom dopunskom Pismu namjere koje su vlasti uputile MMF, a koje je također kao i prethodno pismo sakriveno od javnosti, tvrdi politički direktor SDP-a Damir Mašić.

“HT Eronet i Bhtelekom nisu vlasništvo dvije političke stranek u ovoj državi, nisu vlasništvo HDZ-a i SDA, to je vlasništvo svih građana i niko nema pravo da na ovakav način donosi odluku o privatizaciji ove dvije važne firme, kaže Enver Bijedić”, član Predsjedništva SDP-a

Premijer Federacije  ovakve tvrdnje smatra lažnim. SDP se u poziva na analizu koja je proteklih dana u vidu dokumenta objavljena u nekolicini medija, a u kojima se tvrdi da je Vlada kao strateškog partnera  odabrala turski državni telekom. Federalni premijer, danas je pak potvrdio da Vlada nije radila ovu analizu i da je dokument falsifikat.

“Ne, toliko je dignuto prašine o tome, izvještaj je neko falsificirao, telekom je zadnje godine na berzi u protekloj godini imao padajuće vrijednosti, iako je imao  bilanse dobre. U takvim uvjetima se Telekom ne prodaje, on treba da se rekunstruira, i ako ste čitali pismo namjere, kaže da postoji izrada dubinska analize sa aspektom poboljšanja profitabilnosti. Postoji mogućnost djelimične privatizacije da uvedemo možda 10 posto domaćih vlasnika da vrši pritisak, rekao je Novalić

Delegati SDP-a će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH predložiti da se kao prva tačka dnevnog reda glasa o zaključcima kojim bi se utvrdio jasan redoslijed aktivnosti u vezi sa daljnjom privatizacijom u FBiH.

SHARE