Snijeg, koji je u većem dijelu Bosne, invenzivno padao cijelu noć donio je probleme poljoprivrednicima. Meteorolozi kažu da će se aprilski snijeg zadržati još tri dana, te da se invenzivne padavine očekuju i sutra.

Iako najavljivani, snijeg i niske temperature iznenadili su građane. Najviše problema donio je poljoprivrednicima, ali i vozačima od kojih je većina već prešla sa zimske na ljetnu opremu.

Najviše su stradali malinjaci, a poljoprivrednici kažu da su dosta štete pretrpjele i kruške.

Najbolji savjet je da konstantno otresaju snijeg sa drveća. Strahuju da će se niske temperature zadržati i narednih dana, što bi im nanijelo još veću štetu. Meteorolozi predviđaju da će se snijeg zadržati do petka.

“U petak se očekuje prestanak padavina i temperature do 10, odnosno 18 stepeni u Hercegovini. Subota već nešto toplije vrijeme”, najavio je Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog.

Intenzivne sniježne padavine očekuju se i večeras. Sve su prilike da snijeg i minusi neće zahvatiti Hercegovinu. U hitnoj pomoći kažu da nije dolazilo mnogo građana sa povredama uzrokovanim padovima.

“Zdravi, ali i svi, što više sna, laganija ishrana, po mogućnosti kretanje na svježem vazduhu. Hronični bolesnici da uzimaju svoju terapiju, mjere pritisak i paze na svoje zdravlje”, poručuje doktorica Zakira Pašić.

Poseban oprez savjetuje se osobama koje imaju problema sa zglobovima, odnosno kostima. Organizmu je potrebno određeno vrijeme da se navikne na velike temperaturne oscilacije, pa ljekari upozoravaju građane da se adekvatno obuku.

SHARE